Potpredsjednik Grčić: Za godinu dana vrijednost sufinanciranih projekata između 10 i 11 milijardi kuna

Slika /Vijesti/2014/Prosinac/12 prosinca/FAH-Hc156490.jpg


U Hrvatskoj su u izvedbi projekti sufinancirani sredstvima iz fondova EU-a ukupno vrijedni 700 milijuna eura, a za godinu dana pri kraju mandata Vlade ta bi vrijednost trebala iznositi između 10 i 11 milijardi kuna, rekao je u ponedjeljak potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić

Sudjelujući na predstavljanju rezultata projekta "Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova Europske unije: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Republike Hrvatske", Grčić je najavio da bi javnost za tjedan dana trebala biti detaljno upoznata sa svim projektima koji su u tijeku, a riječ je o tridesetak velikih projekata i više od tisuću malih.

Grčić smatra da su sredstva za sufinanciranje lokalnih i regionalnih projekata izvrsna kompenzacija za jedinice lokalne i regionalne samouprave za prihode koje će izgubiti zbog mini porezne reforme.

Dodao je da će povlačenje EU-ovih sredstava od sada ići puno lakše, jer je usvojen operativni program za koheziju i konkurentnost.

Predstavljajući rezultate projekta "Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova Europske unije: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Republike Hrvatske", kojeg su proveli Ministarsvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Program Ujedinjenih naroda za razvoj - UNDP Hrvatska, voditelj projekta Nenad Kocmur izvijestio je da je proveden u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

U tim je županijama prikupljeno 87 projektnih ideja ukupne procijenjene vrijednosti 1,7 milijardi kuna od čega 35 u Sisačko-moslavačkoj, 36 u Ličko-senjskoj i 16 u Karlovačkoj županiji. Za 19 projektnih ideja ukupne procijenjene vrijednosti 552 milijuna kuna financirana je izrada dijela projektne dokumentacije.

(Hina)



Pisane vijesti | Fondovi EU