Potpredsjednik Mimica s Paulom Vandorenom, Kennethom Martenom i Terenceom Pikeom

Potpredsjednik Vlade RH za unutarnju, vanjsku i europsku politiku mr. sc. Neven Mimica primio je šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paula Vandorena, veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Kennetha Martena i predstavnika UNHCR-a u Hrvatskoj Terence Pikea.

Sastanak je održan u okviru konzultacija vezanih za problematiku povratka i zbrinjavanja prognanika i izbjeglica. Poseban naglasak stavljen je na pitanja reguliranja statusa prognanika i izbjeglica, stambeno zbrinjavanje, realizaciju Regionalnog stambenog programa, rješavanja preostalih slučajeve neovlaštenih ulaganja u imovinu povratnika i preostalih zahtjeva za obnovu.

Razgovaralo se i o osnivanju, odnosno zadaćama i ovlastima, budućeg Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te o sadržaju predstojećih izmjena i dopuna Zakona o područjima posebne državne skrbi.

Potpredsjednik Mimica naglasio je da će Vlada Republike Hrvatske nastaviti s provedbom Programa stambenog zbrinjavanja s ciljem konačnog rješavanja pitanja izbjeglica, prognanika i povratnika na ovom prostoru. U tom kontekstu uložit će se dodatni napori u provedbu kao i daljnje unaprjeđenje zakonodavnog okvira i standarda na ovom području. Veleposlanik Vandoren je pozdravio odlučnost Vlade za rješavanje otvorenih pitanja povratka izbjeglica. Dogovoreno je redovno održavanje sastanaka između predstavnika međunarodne zajednice i Vlade RH s ciljem razmjene stajališta i informacija o tekućim aktivnostima.



Pisane vijesti