Potpredsjednik Ostojić: Danas iz Hrvatske izravno u Sloveniju stigao prvi vlak s izbjeglicama

Slika /Vijesti/2015/listopad/27 listopada/H20151027000573.jpg

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je nakon sastanka članova Državnog stožera za zaštitu i spašavanje u utorak u Slavonskome Brodu da je Hrvatska za izbjegličku krizu potrošila 70 milijuna kuna te da će cjelokupni iznos svima koji su fakturirali račune biti isplaćen do petka. 

Ministar Ostojić ponovio je da će prve izbjeglice vlakom iz Srbije, iz Šida u zimski tranzitni izbjeglički centar u Brodu stići 2. studenoga, a dan prije bit će obavljen tehnički pregled kampa.  

Rekao je i da danas u 16 sati iz Hrvatske u Sloveniju, u Dobovu, po Akcijskom planu EU, stiže prvi vlak s izbjeglicama. Prijelaza izbjeglica neće biti na drugim mjestima jer dosadašnji način prijelaza na kapaljku nije bio prihvatljiv za nas, kazao je Ostojić i dodao kako se Hrvatska odazvala pozivu slovenske ministrice i ponudila pomoć 50 policajaca za regulaciju migrantskog toka u Sloveniji.
 
"Ponudili smo i šatore koji su potrebni pri registraciji, radi se o šatorima doniranima iz Katra", rekao je Ostojić, koji ima  razumijevanje za probleme Slovenije u organizaciji prijema i transporta izbjeglica. Novinari su ga pitali znači li to da je poboljšana komunikacija sa Slovenijom. 
 
"Da budem iskren, mi smo se na isti način ponašali i prema Srbiji. To je bilo logično ponašanje. Dovedeni ste u situaciju da vam dolazi 10.000 ljudi i onda pokušavate na bilo koji način zaštititi interese svoje države", odgovorio je Ostojić i dodao kako službenog prekida komunikacije između dviju strana nije bilo. Naglasio je kako je trenutačno glavni cilj da u Grčkoj profunkcioniraju prijemni i registracijski centri.
 
Na jutrošnju poruku slovenskog ministra Erjavca da Hrvatska sačuva svoje savjete za sebe, ministar Ostojić je rekao: "Bilo bi dobro da poslušate, nismo to govorili bez razloga." Po ministrovim riječima, Hrvatska je za izbjegličku krizu potrošila 70 milijuna kuna. Cjelokupni iznosi svima koji su fakturirali račune bit će isplaćeni do petka.
 
"Trenutačno se koriste sredstva iz proračunske rezerve. Odobreno nam je pet milijuna eura žurne pomoći, a na raspolaganju su nam i fondovi od 75 milijuna eura za migratnske krize", rekao je ministar Ostojić u vezi s dosadašnjim troškovima.

Tranzitni centar za izbjeglice u Slavonskome Brodu funkcionirat će u dva sektora ukupnog kapaciteta 10.000 ljudi. U jednom sektoru trebale bi biti izbjeglice, a drugi će se istodobno čistiti i pripremati za nove skupine. 
 U vezi s Akcijskim planom Europske unije, Ostojić je potvrdio kako će se registracija izbjeglica ubrzati tako da će u njoj u Šidu sudjelovati i hrvatski policajci. 
 
Ostojić je podsjetio da će se registracija provoditi u svakoj zemlji kojom prolaze izbjeglice kako bi Frontex pratio njihovo kretanje i kako bi se mogli registrirati oni koji to dotad nisu učinili. "Ta registracija Frontexa bit će ulaznica za vlak u Šidu", istaknuo je Ostojić, dodajući da će u registraciji izbjeglica u Šidu sudjelovati i hrvatski policajci. Po podatcima o broju izbjeglica koji ulaze u Grčku, ministar Ostojić je rekao kako se ne očekuje smanjenje priljeva izbjeglica. Na pitanje novinara, komentirao je strah dijela Brođana kako će otvorenja izbjegličkog kampa utjecati na sigurnost građana. 

"Nitko nije vidio nikoga na cesti, nije se dogodio nijedan kriminalni čin, nije ukradena nijedna jabuka. Sigurnost građana u Hrvatskoj i Slavonskome Brodu je osigurana", odgovorio je Ostojić i najavio da će kamp za izbjeglice u Opatovcu biti zatvoren čim proradi kamp u Slavonskome Brodu.
 

(Hina) Pisane vijesti | Govori i izjave