Potpredsjednik Ostojić: Nova osobna iskaznica za sve hrvatske državljane, nema više potrebe za fiktivnim adresama

Slika /Vijesti/2015/travanj/30 travanj/JKP_8640.jpg

„Prijedlogom Zakona o osobnoj iskaznici nastavlja se provedba projekta „e-Građani“,  rekao je danas nakon sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Osobna iskaznica će sadržavati elektronički nosač podataka (čip) na kojem će biti pohranjeni podaci koji su ispisani u vizualnoj zoni kartice osobne iskaznice, a uz to na čip će se moći pohraniti jedan ili dva certifikata i to identifikacijski i potpisni certifikat. Identifikacijski certifikat će služiti za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica i autentikaciju radi pristupa elektroničkim uslugama, a potpisni certifikat za podršku naprednom elektroničkom potpisu koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis. Elektroničkim potpisom omogućava se pristup raznim uslugama, bez čekanja u redovima i osobnog dolaska, sve to preko portala „e-Građani“. S obzirom da pravo na elektronički potpis imaju građani stariji od 18 godina, osobna iskaznica će biti obavezna isprava za hrvatske državljane starije od 18 godina s prijavljenim prebivalištem u Republici Hrvatskoj, a ne kao što je do sada bilo, starije od 16 godina. Roditelji će imati pravo zatražiti izdavanje osobne iskaznice za djecu. Ona će sadržavati samo identifikacijski dio i njome će potvrđivati svoj identitet u raznim postupcima vezanim uz osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Također, služit će kao putna isprava za prijelaz državnih granica država Europske unije i ostalih država koje to dopuštaju. Zahvaljujući čipu, skratit će se rok izdavanja putovnice u policijskim postajama. Državljani stariji od 65 godina mogu birati žele li osobnu iskaznicu s certifikatom ili onu bez, koja će biti s neograničenim rokom važenja.

„Nove osobne iskaznice važit će pet godina, zbog toga jer toliko dugo traju jamstva, odnosno certifikat, nakon čega se podaci opet ažuriraju, a pet godina je također jamstvo za trajanje samog čipa“, pojasnio je ministar Ostojić. Sadašnja cijena izrade osobne iskaznice je 48,50 kuna, a cijena nove bila bi oko 75 kuna, u najskupljoj verziji. Za djecu i starije od 65 godina koji će imati samo identifikacijski dio, cijena će ostati ista. „Točne kalkulacije moći ćemo izraditi nakon što Hrvatski sabor usvoji Prijedlog zakona, ali cijena čipa bit će oko 30 kuna. To je otprilike 10 puta manje nego u zemljama Europske unije“, istaknuo je ministar. Napomenuo je da nema razloga da se odmah mijenjaju osobne iskaznice, jer će sadašnje vrijediti do isteka valjanosti, ali oni koji žele, mogu je izraditi i prije isteka valjanosti sadašnje.

Pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu imat će svi hrvatski državljani bez obzira na godine života i bez obzira imaju li ili nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. „Moram naglasiti da je to rješenje za sve hrvatske državljane koji žive u inozemstvu, sada će im na osobnoj iskaznici biti upisano prebivalište na kojem stvarno žive“, nastavio je ministar. Podsjetio je da je bilo slučajeva kada su se hrvatski državljani koji žive u inozemstvu prijavljivali na fiktivne adrese u Hrvatskoj, da bi dobili osobnu iskaznicu, to jest da bi imali identifikacijski dokument. „Sada više neće biti potrebe za takvim rješenjima“, naglasio je ministar.

Ministar je komentirao i napise vezane uz slučaj Ivana Krmpotića, svjedoka na suđenju Josipa Perkoviću i Zdravku Mustaču: „Niti je ministar unutarnjih poslova osoba koja štiti svjedoke, niti je točan podatak da sam zaprimio bilo kakve informacije ili obavijesti od gospodina Krmpotića o eventualnom ugrožavanju.“ Dodao je da njemačke vlasti nemaju nikakve primjedbe na Ravnateljstvo policije i postupanja hrvatske strane. „Stvoren je dojam da nismo nekog štitili, a činjenice su vrlo precizne. Hrvatske vlasti ne znaju tko su svjedoci. Traženja preko međunarodne pravne pomoći za njihovu zaštitu nije bilo. Da je bilo, hrvatska policija sigurno bi postupila  prema tome. Odbijam bilo kakve navode da hrvatska policija hrvatskog građanina koji je eventualno ugrožen ne bi štitila“, istaknuo je ministar.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Unutarnji poslovi