Potpredsjednik Petrov nakon sastanka sa sindikatima: Vidi se da postoji interes za dogovor, nadam se da ćemo ga postići

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/29 travnja/petrovweb.jpg

Danas su u Banskim dvorima održani sastanci pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih i sindikata državnih službi.

Nakon sastanka, izjave za novinare dali su potpredsjednik Vlade Božo Petrov, u ime sindikata javnih službi predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, a u ime državnih službi predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša, predsjednik Nezavisnog sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Zdravko Lončar i predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.

Potpredsjednik Vlade Petrov zahvalio je sindikatima na razumijevanju. „Vidimo da su svjesni situacije u kakvoj je Hrvatska“, kazao je. Dodao je da se u ovogodišnjem proračunu morao „jače stegnuti remen“ s obzirom na naslijeđene dugove. „Zbog toga je jako teško, ali samim time što još uvijek razgovaramo, vidi se da još uvijek postoji interes za dogovor i nadam se da ćemo ga postići“.

U ime sindikata javnih službi, izjavu novinarima dao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić  koji je istaknuo da na današnjem sastanku nisu započeli pregovori, već socijalni dijalog. „To je bila argumentirana rasprava, tek ćemo odlučiti ulazimo u pregovore o Sporazumu o osnovici plaća ili ne“, kazao je.  Naglasio je da su sindikati izrazili želju za pregovaranjem s obzirom na stanje u državi te da su spremni na reprogramiranje Sporazuma te se nada obostrano prihvatljivom rješenju.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Pleša kazao je da je sindikalna strana bila svjesna gospodarskih teškoća i 2009. godine, kao što ih je svjesna i danas. „Međutim, moramo inzistirati na pravima koje smo ugovorili 2009. godine, a to je realizacija Sporazuma koji smo potpisali“, kazao je i dodao da bi sindikati željeli doći do dogovora. „Idemo dalje i tražimo zajedničko rješenje“, zaključio je. Predstavnik sindikata Lončar rekao je da sindikati shvaćaju situaciju i žele izaći u susret Vladi, ali se ne mogu odreći svojih prava. No, naglasio je da način na koji će sindikati ostvariti ta prava može biti prihvatljiv i Vladi.  Predsjednik Sindikata policije Jagić dodao je da su pregovori mukotrpni, ali se nada da će biti doneseno konačno rješenje.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Rad i mirovine