Potpredsjednik Polančec najavio privatizaciju željezara, TLM-a i Croatia osiguranja

U prvih šest meseci privatizirat će se sisačka i splitska željezara, šibenski TLM i odabrat će se financijski konzultant za privatizaciju Ine, dok će se u drugoj polovici godine privatizirati Croatia osiguranje, najavio je u četvrtak potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - U prvih šest meseci privatizirat će se sisačka i splitska željezara, šibenski TLM i odabrat će se financijski konzultant za privatizaciju Ine, dok će se u drugoj polovici godine privatizirati Croatia osiguranje, najavio je u četvrtak potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Polančec je, nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Hrvatske udruge sindikata (HUS), rekao da se odustalo od ideje o spajanju dviju željezara, te je najavio njihovu privatizaciju. Taj bi prijedlog, po njegovim riječima, trebao biti predstavljen idućega tjedna na užem kabinetu Vlade, a ako bude prihvaćen, u kratkom će se roku definirati jasan plan njihova restrukturiranja i ubrzane privatizacije.

Ističući kako je svjestan da su i TLM i željezare velik problem hrvatskog gospodarstva, Polančec je iznio uvjerenost da se za njih mogu pronaći dobri strateški partneri, s obzirom na to da tržište aluminija i željeza raste.

Na prijedlozima privatizacije željezara i TLM-a, kako je rekao, uz njega su radili i predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva i Fonda za privatizaciju.

Također je najavio da će u taj proces biti uključeni i predstavnici radničkog vijeća i sindikata, te da će se štititi interese zaposlenika. U obvezne uvjete natječaja unijet će se one socijalne klauzule koje su nužne, ali na način da se ne otjeraju potencijalni investitori, tražeći previše i nerealno. Također je obećao da niti jedan sadašnji zaposlenik neće ostati nezbrinut.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević rekao je kako će stajalište sindikata biti utemeljeno na socijalnoj klauzuli, koja će u svakom poduzeću regulirati broj radnih mjesta te vrijeme koje budući vlasnik mora radnike držati u radnom odnosu.

Naš je zahtjev da u natječaju bude precizirana odredba, po kojoj će budući kupac biti obvezan nastaviti s djelatnošću.

U pregovorima, gdje ćemo kao socijalni partneri imati svoje mjesto, nastojat ćemo se izboriti za što veći broj radnih mjesta, poručio je Matijašević.



Pisane vijesti