Potpredsjednik Vlade Grčić dodijelio nagrade najuspješnijim lokalnim EU projektima

Slika /Vijesti/2015/lipanj/15 lipanj/Grcic - nagrada - reg. razvoj.jpg

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić dodijelio je danas nagrade najuspješnijim lokalnim EU projektima u razdoblju 2012.-2014.

Nagradu za najuspješniji lokalni projekt sufinanciran sredstvima iz fondova EU u razdoblju od 2012. do 2014. godine, osvojio je projekt navodnjavanja IRRI Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije, a nagrade su dobili i drugoplasirani projekt modernizacije obrazovnog programa za mljekare-sirare MOTO te trećeplasirani projekt turističke valorizacije kanala sv. Ante u Šibeniku.

Za najuspješniji projekt lokalnih uprava i samouprava sufinanciran novcem Europske unije iz raznih programa natjecao se 21 projekt predložen od lokalne zajednice, a najuspješniji je odabran temeljem glasovanja građana na internetskim stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te ocjena stručnog povjerenstva tog ministarstva.

Najuspješniji, Projekt navodnjavanja IRRI bio je vrijedan 240,5 tisuća eura, a riječ je o prekograničnoj suradnji Hrvatske i BiH, 127,2 tisuće eura utrošeno je za navodnjavanje čestica u Hrvatskoj, a 113,3 tisuće eura u BiH, u općinama Odžak i Šamac. Projekt se provodio od prosinca 2012. do lipnja 2014. godine, tijekom kojih je na 13 demonstracijskih polja na području općina Lovas i Tompojevci postavljena oprema za navodnjavanje, uređaji za kontrolu vlage u tlu te agrometeorološka postaja.

Također, izrađena je studija o trenutnom stanju u navodnjavanju te registar navodnjavanja Vukovarsko-srijemske županije, a educirano je i 25 tehničara u navodnjavanju.
Projekt MOTO, vrijedan 165,3 tisuće eura, provođen je od listopada 2010. do ožujka 2012. na području Karlovačke, Zagrebačke i Šibensko-kninske županije, u kojima je suvremenu obuku za mljekara-sirara prošlo 70 članova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a izgrađena je i mini tvornica sira za tradicionalni sir Karlovačke županije.

Najvrjedniji, 1,36 milijuna eura 'težak' projekt turističke valorizacije kanala Sv. Ante u Šibeniku provođen je od ožujka 2012. do ožujka 2014. godine, a u tom je razdoblju, uz ostalo, izgrađena 4,4 kilometara duga turističko-rekreacijska staza, izgrađen drveni most dug 150 metara, uređeni su vidikovci, odmarališta i obale duž staze i dr.

Nagrade je predstavnicima nositelja projekata dodijelio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, koji je tom prilikom istaknuo činjenicu da se sva tri projekta prije sve temelje na znanju.

Govoreći o prvonagrađenom projektu navodnjavanja, potpredsjednik Vlade Grčić je kazao kako je riječ o projektu koji je za tek 200-tinjak tisuća eura donio veliku korist za lokalnu zajednicu i njen gospodarski razvoj te je pritom istaknuo kako je u novom Operativnom programu "Konkurentnost i kohezija" upravo za projekte navodnjavanja predviđeno čak 150 milijuna eura.

"Zamislite kolika korist može biti od tolikog novca da se poljoprivreda digne na višu razinu, da se podigne konkurentnost te strateške grane i omogući supstituiranje barem dijela poljoprivrednog uvoza", istaknuo je potpredsjednik Grčić.

Potpredsjednik Grčić podsjetio je i da je Hrvatskoj u novoj Financijskoj perspektivi EU do 2020. na raspolaganju 10,7 milijardi eura te kazao kako iskustva zemalja koje su prije Hrvatske ušle u EU govore da se efikasnim korištenjem tog novca nacionalni BDP može povećati za 1 do 2 posto godišnje. Također, izravno kroz provedbu projekata ili kroz neizravne koristi od projekta takav gospodarski rast znači i otvaranje 15-tak tisuća novih radnih mjesta godišnje.

Odgovarajući na novinarska pitanja o medijskim natpisima o ukidanju dodataka na staž, uvođenju, platnih razreda, stimulacija i dr., potpredsjednik Grčić je istaknuo kako su ti natpisi i još uvijek na razini spekulacija.
"Mi radimo na novom sustavu plaća, prije svega da bismo osigurali nagrađivanje najboljih ljudi u sustavu i da bi se postavila jasna razlika između onih koji su manje uspješni i onih koji su najuspješniji. Kako će taj model u konačnici izgledati, o tom potom. Dakle, tek radimo na tom pitanju", odgovorio potpredsjednik Grčić.

Pisane vijesti