Potpredsjednik Vlade Grčić nakon sastanka s Moscovicijem: Opća je ocjena da smo napravili značajan napredak

Slika /Vijesti/2015/travanj/14 travanj/grcic_bruxselles.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar financija Boris Lalovac sastali su se danas  u Bruxellesu s povjerenikom Europske komisije za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moskovicijem. 

Nakon sastanka, potpredsjednik Vlade Grčić kazao je novinarima: „Opća je ocjena i  operativnog i ovog političkog sastanka s Moscovicijem da je napravljen  značajan napredak u ovom procesu. Pripremili smo, u najvećoj mjeri, ono što se od nas očekuje u dijelu nacionalnog programa reformi i programa konvergencije. Dogovorili smo se oko određenih korekcija, koje treba napraviti i dodatnog fiskalnog napora“. Grčić je rekao kako je optimističan te da će Hrvatska u idućih sedam do deset dana isporučiti potrebne dokumente.

Upitan koliko će sve te mjere konkretno udariti građane Republike Hrvatske, potpredsjednik Grčić rekao je da je svaka ovakva situacija teška, s obzirom na dugogodišnju recesiju, na deflaciju koja dodatno otežava fiskalni okvir i fiskalnu konsolidaciju. „No, mi moramo taj dio odraditi, što zbog nas, što zbog ispunjavanja kriterija kvalitetne i dobre suradnje s Komisijom“. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić dodao je da će se u idućih nekoliko dana raditi i na tim mjerama štednje. „Ali, mislim da to neće biti drastično i neće ni na koji način dodatno ugroziti našu poziciju, a posebno poziciju onih građana koji najviše ovise o proračunu“. 

Koliko vlada može biti ambiciozna s obzirom na izbore, pitali su novinari, na što je Grčić odgovorio: „Mi radimo kao da ovo nije izborna godina.“ Potpredsjednik nije govorio o konkretnim mjerama, dodajući kako će o tome govoriti nakon usklađivanja s Europskom komisijom, te je naglasio da prema njegovoj procjeni, neće biti nikakvih dodatnih sankcija ili dodatnih pritisaka prema Hrvatskoj. Dodao je da se s Komisijom nije razgovaralo samo o rezovima, nego i o reformama koje bi trebale osloboditi gospodarski rast. „Taj smo dio gotovo finalizirali, radi se o širokom spektru reformi koji će dio biti dovršen do kraja 2015. godine. Time je Komisija u velikoj mjeri zadovoljna,“ istaknuo je potpredsjednik Grčić.

Na novinarski upit o izlasku politike iz javnih poduzeća, Grčić je odgovorio: „Mi se trudimo javna poduzeća učiniti što efikasnijima. Zato ih je potrebno kvalitetno restrukturirati, a za kvaliteno restrukturiranje potrebne su dobre uprave. U ovom smo se planu reformi obvezali i na poštivanje kriterija stručnosti pri odabiru uprava  javnih poduzeća i načela transparentnosti cijelog procesa, bilo  javnim natječajima ili uz pomoć headhunting agencija i to će u narednom razdoblju to će biti ključni princip i tako je i dogovoreno s Europskom komisijom. Interes Vlade za uspješno finaliziranje ovog procesa je ogroman, ogroman je interes javnosti, mislim da smo ministar financija i ja vrlo blizu tome da zajedničkim snagama napravimo dobar posao.

„Što se tiče mjera za zaustavljanje rasta javnog duga, Vlada samoinicijativno predlaže da se jamstva i dugovi javnih poduzeća ograniče u narednom razdoblju, s obzirom da su i oni sad već ozbiljan dio ukupnog deficita države, i to tako da se jamstva uvjetuju provedbom procesa restrukturiranja i to je vrlo jasna poruka,“ zaključio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 

Stranica | Ekonomija