Potpredsjednik Vlade Grčić: Očekujem efikasnost banaka u konverziji CHF kredita

Slika /Vijesti/2015/rujan/29 rujna/0002_presica_ministar_grcic.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić očekuje efikasnost banaka u primjeni zakonskih odredbi o konverziji kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) u eurske.

"Ne znam što banke planiraju, ali znam što smo mi isplanirali i o čemu smo donijeli odluke. Danas počinje teći rok za preračun svih kredita u francima u eure i očekujem da će banke u tom dijelu posla biti efikasne i da će rješiti problem za 53 tisuće naših građana", kazao je u srijedu Grčić komentirajući stupanje na snagu izmjena Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) i Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK).

Izmjene tih zakona stupile su na snagu danas, 30. rujna, od kada teče i rok od 45 dana u kojem banke trebaju dužnicima dostaviti izračune konverzije, a korisnici će potom imati 30 dana da odluče hoće li taj prijedlog i prihvatiti. Korisnicima koji ne prihvate konverziju otplata kredita nastavit će se po početno ugovorenim uvjetima. Za njih do veljače na snazi ostaje fiksirani tečaj franka od 6,39 posto te fiksna kamatna stopa od 3,23 posto.

Na pitanje očekuje li da banke reagiraju tužbama, Grčić je odgovorio: "To je na bankama, u to ne ulazimo".

No, dodaje kako misli "da je ovo pošteno i jedino rješenje za građane koji su temeljem rasta tečaja došli na prag dužničkog ropstva".

(Hina) xtp ybn



Vijesti iz medija | Govori i izjave | Ekonomija