Potpredsjednik Vlade Grčić: Rast izvoza potvrđuje nastavak pozitivnog trenda

Slika /Vijesti/2015/veljača/10 veljače/0004_presica_ministar_grcic.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je u utorak, nakon objave podatka o rastu hrvatskog robnog izvoza u 2014. godini za 8,4 posto, kako se pozitivni trend nastavlja te da se nada da će u ovoj godini zaista doći do preokreta u BDP-u. 

"Da, pozitivan trend se nastavlja, uz izvoz i rast industrijske proizvodnje, što je jedno s drugim vrlo usko vezano. Mislim da možemo reći da se prvi pozitivni signali i trendovi pojavljuju u gospodarstvu. Uz turizam, nadam se i u oporavak najkritičnijeg u ovom trenutku - građevinskog sektora i to zahvaljujući novim velikim projektima, posebno onim financiranim kroz EU fondove. Nadam se da će u ovoj godini zaista doći do preokreta u BDP-u", rekao je Grčić novinarima u Hrvatskoj gospodarskoj komori na predstavljanju posebnog izdanja Privrednog vjesnika "Poslovna očekivanja u 2015. godini".

Na upit što je najviše utjecalo na promjenu tih trendova ka pozitivnom, Grčić je istaknuo da se "ne možemo oteti dojmu da je integracija u EU počela davati efekte".

"Za naše proizvođače i izvoznike europsko tržište je dominantno. Kao što ste vidjeli, dinamika rasta izvoza na europsko tržište je još snažnija, gotovo 12 posto u prošloj godini, što je već dugo nezabilježeno u Hrvatskoj. I taj efekt se zaista vidi. No, naravno tu je i blagi oporavak domaće potražnje, što je isto tako važno za BDP. Samo se nadam da će se taj pozitivni trend nastaviti u idućim mjesecima, naravno uvijek uz nužni oprez", rekao je Grčić.

DZS: Izvoz u prošloj godini porastao za 8,4 posto

Hrvatski robni izvoz u 2014. godini dosegnuo je 78,68 milijardi kuna, što je za 6,1 milijardu kuna ili 8,4 posto više nego godinu dana prije, pokazuju prvi rezultati koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku (DZS). 

Uvoz je istodobno dosegnuo 129,7 milijardi kuna, što je za 3,7 posto ili 4,6 milijardi kuna više nego godinu prije. Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio je 51,05 milijardi kuna i bio je manji za 2,7 posto ili za 1,4 milijarde kuna u odnosu na 2013. godinu.

Pokrivenost uvoza izvozom poboljšana je s 58,1 posto u 2013. na 60,7 posto u prošloj godini.

U zemlje članice Europske unije (EU) usmjereno je 63,6 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Izvoz u države članice EU-a lani je iznosio 50,1 milijardu kuna, što je porast za 11,8 posto u odnosu na 2013. godinu.

Uvoz iz članica EU-a lani je iznosio 76,3 posto ukupnom uvoza, a dosegnuo je vrijednost od 98,9 milijardi kuna, što je povećanje od 7 posto u odnosu na 2013.

Hrvatski robni izvoz u zemlje nečlanice EU-a u 2014. je iznosio 28,57 milijardi kuna, što je povećanje za 2,8 posto u odnosu na godinu ranije.

Istodobno je uvoz iz zemalja nečlanica EU-a iznosio 30,8 milijardi kuna i bio je za 5,6 posto manji nego u 2013. godini. (Hina)



Pisane vijesti | Ekonomija