Potpredsjednik Vlade Grčić: Usvajanjem Operativnog programa otvoren put za korištenje 6,8 milijardi eura iz EU fondova

Slika /Vijesti/2014/Studeni/6 studeni/0017_presica_ministar_grcic.jpg

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić: Usvajanjem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ od strane Europske komisije otvoren put za korištenje 6,881 milijardi eura iz EU fondova

Vlada Republike Hrvatske održala je jutros, 12. prosinca 2014. godine, telefonsku sjednicu na kojoj je, nakon višemjesečnog usuglašavanja, prihvatila prijedlog Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za financijsko razdoblje Europske unije 2014.-2020., a isto je danas učinila i Europska komisija (EK), donošenjem Odluke o odobrenju ovog Programa u ranim popodnevnim satima.
 
„To je veliki uspjeh. Naš najveći operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za financijsko razdoblje 2014.-2020. usvojen je od strane Europske komisije. Time je otvoren put za korištenje 6,881 milijardi eura  EU sredstava za ulaganje u rast i razvoj“, istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.
 
Glavna uprava za regionalni razvoj Europske komisije zaprimila je 203 operativna programa, a do danas ih je bilo odobreno 34.
 
U okviru cilja „Ulaganje za rast i radna mjesta”, RH je iz proračuna EU-a na raspolaganju ukupno 8,397 milijardi eura, od čega je 6,881 milijardi eura dodijeljeno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., i to 4,321 milijarda eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te 2,559 milijardi eura iz Kohezijskog fonda. Gotovo 2 milijarde eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj bit će iskorišteno za podršku malim i srednjim poduzećima, istraživanje i inovacije, a značajan udio ulaganja, od više od 3,5 milijardi eura, uložit će se u zaštitu okoliša, prilagodbu klimatskim promjenama i mrežnu infrastrukturu (promet). Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ izrađen je u suradnji tijela državne uprave, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, socijalnih partnera i civilnog društva. Tijekom izrade ovog dokumenta održano je i nekoliko savjetovanja s javnošću o prioritetnim područjima ulaganja obuhvaćenih ovim programom. Cjelokupni proces koordiniralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

U izradi dokumenta bitno je naglasiti i kontinuiranu suradnju sa službama Europske komisije, koja po završetku procesa donosi operativne programe, odnosno formalno odobrava korištenje ESI fondova kako je opisano u tim programima

Pisane vijesti | Govori i izjave | Fondovi EU