Potpredsjednik Vlade Mimica primio u nastupni posjet finskog veleposlanika Juhu Ottmana

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_mimica_primio_u_nastupni_posjet_finskog_veleposlanika_juhu_ottmana.jpg

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku, mr.sc. Neven Mimica, primio je danas u nastupni posjet N. J. E. g. Juhu Ottmana, veleposlanika Republike Finske u Republici Hrvatskoj.

Sugovornici su istaknuli vrlo dobre bilateralne odnose i suradnju dviju država, osobito tijekom hrvatskog procesa pristupanja EU. U pristupanju Hrvatske EU, obje zemlje vide mogućnost jačanja daljnje bilateralne suradnje, te dijele zajedničke interese po pojedinim pitanjima od važnosti za EU.

Istaknuto je kako je izvješće Europske komisije o monitoringu hrvatskih priprema za pristupanje EU dalo dobru ukupnu ocjenu razine pripremljenosti za članstvo, te ukazalo na određena područja i pitanja, gdje je potrebno učiniti dodatne napore kako bi Hrvatska bila potpuno spremna za članstvo 1. srpnja 2013. Sugovornici su se složili kako je usvajanje Akcijskog plana za ispunjavanje preostalih obveza od strane Vlade, korak u pravom smjeru.

Finska strana spremna je podijeliti iskustva u poslovima vezanim uz članstvo u EU i regionalnoj suradnji. Sugovornici su se složili oko potrebe kvalitetnog korištenja sredstava iz fondova EU, čemu bi nova institucionalna struktura trebala značajno doprinijeti.

Također, razgovaralo se i o odnosima i situaciji u regiji, s naglaskom na važnost europske perspektive za sve zemlje regije. Istaknuto je kako je zemljama regije potrebno pružiti podršku za provedbu reformskih procesa, te nastaviti daljnji razvoj regionalne suradnje i jačanje dobrosusjedskih odnosa.



Pisane vijesti