Potpredsjednik Vlade Mimica primio veleposlanicu Marie L. Yovanovitch, zamjenicu pomoćnika državne tajnice SAD-a

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_mimica_primio_veleposlanicu_marie_l_yovanovitch_zamjenicu_pomocnika_drzavne_tajnice_sad_a.jpg

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku mr.sc. Neven Mimica primio je u četvrtak 9. veljače 2012. veleposlanicu Marie L. Yovanovitch, zamjenicu pomoćnika državne tajnice SAD-a.

Američka strana naglasila je da Sjedinjene Američke Države s Hrvatskom već dugo izgrađuju snažne bilateralne odnose i surađuju na mnogim razinama, od vojnih do političko-ekonomskih pitanja. Ta je suradnja posebno intenzivna u okviru NATO-a te uloge Hrvatske u regiji. Veleposlanica Yovanovitch istakla je da će se ulazak Hrvatske u Europsku uniju pozitivno odraziti i na sve zemlje u susjedstvu te da je europska orijentacija Hrvatske uvijek bila važna američkom partneru. Hrvatska može snažno utjecati na stabilnost regije te u tome smislu dva partnera mogu odlično surađivati.

Sugovornici su se složili da i dalje ima prostora za nadogradnju međusobne suradnje, a u tome smjeru ide i nedavna odluka VRH o redovnoj rotaciji pripadnika Oružanih snaga u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF). Potpredsjednik VRH Mimica zahvalio se na stalnoj i čvrstoj američkoj potpori, kako po pitanju suradnje unutar NATO-a, tako i ostalih pitanja poput regionalne suradnje te predane potpore SAD-a tijekom pregovora za članstvo Hrvatske u EU. Euroatlantska komponenta ostaje prioritet u vanjskoj politici Republike Hrvatske, a SAD vrijedan i vrlo važan partner, naglasio je potpredsjednik VRH Mimica.



Pisane vijesti