Potpredsjednik Vlade na okruglom stolu o greenfield investicijama u Hrvatskoj

Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec ustvrdio je, govoreći u utorak u Beču na okruglom stolu o greenfield investicijama u Hrvatskoj, kako Hrvatska ne može biti zadovoljna razinom tih investicija pozvavši istodobno potencijalne investitore da izaberu našu zemlju kao centar za svoje investicije u zemljama regije.

BEČ, 25. travnja 2006. (Hina) - Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec ustvrdio je, govoreći u utorak u Beču na okruglom stolu o greenfield investicijama u Hrvatskoj, kako Hrvatska ne može biti zadovoljna razinom tih investicija pozvavši istodobno potencijalne investitore da izaberu našu zemlju kao centar za svoje investicije u zemljama regije.

"Svima je poznato da ne možemo biti posve zadovoljni razinom greenfield investicija u RH. Ove investicije nisu slijedile druge investicije npr. kupnju poduzeća u procesu privatizacije. Posebice nije bilo greenfield investicija u proizvodne pogone okrenute izvoznim programima i ne možemo tom razinom biti zadovoljni", rekao je Polančec na okruglom stolu održanom nakon godišnje skupštine Hrvatsko-austrijske trgovinske komore, u Raiffeisen banci u Beču, koji je okupio oko 130 predstavnika austrijskih i hrvatskih gospodarskih i financijskih institucija.

Polančec je, govoreći o makroekonomskim pokazateljima, trendovima i razvitku u Hrvatskoj, promovirao aktivnosti hrvatske Vlade glede poboljšanja konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva. Kazao je da je strateški cilj Hrvatske što brže provesti usklađivanje zakonodavstva s pravnim stečevinama EU kako bi strani ulagači imali iste uvjete poslovanja u Hrvatskoj kao što imaju u državama odakle dolaze.

Potpredsjednik hrvatske Vlade pozvao je potencijalne ulagače da posjete Hrvatsku i uvjere se u način funkcioniranja gospodarstva, komparativne prednosti poput gospodarskog položaja, stupnja obrazovanja radne snage, stručnost i kompetentnost menadžera, poznavanje stranih jezika. Prema njegovim riječima, nakon toga oni neće imati dvojbi u izboru Hrvatske kao centra za svoje investicije u zemljama regije, istaknuvši da je "Hrvatska država šansi i perspektiva za poslovne aktivnosti".

Polančec je također istaknuo kako skupove poput ovog treba koristiti i zato da bi se čuli problemi s kojima se investitori koji ulažu u RH susreću i iskoristiti da se eventualne zapreke koje postoje zajednički uklone, bilo da su one u zakonodavnom okviru, na regionalnoj razini ili kakve druge prirode.



Pisane vijesti