Potpredsjednik Vlade Ostojić: Moramo slušati sud, no plagijati ostaju plagijati

Slika /Vijesti/2015/svibanj/19 svibanj/Ostojic-izjavaFOTO-web.jpg

Na novinarski upit o odluci upravnog suda u slučaju oduzimanja diplome Milijanu Brkiću, ministar Ostojić kazao da je isti sud samo dvadeset dana ranije „apsolutno dao za pravo dekanu Visoke policijske škole i rekao da je postupio ispravno oduzevši diplomu.“
 

Na novinarski upit o odluci Upravnog suda u slučaju oduzimanja diplome Milijanu Brkiću, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da je isti sud samo dvadeset dana ranije „apsolutno dao za pravo dekanu Visoke policijske škole i rekao da je potpuno ispravno postupio kad je sukladno Zakonu o upravnom postupku oduzeo diplomu.“ „Naime, kad je postupak pokrenut nisu to imali regulirano, jer nisu očekivali da im se može dogoditi da otkriju 26 studenata koji su prepisali diplomski rad, pa su tada primjenjivali Zakon o upravnom postupku“, obrazložio je ministar i ponovio da je sudac Abramović, za razliku od sutkinje Bogdanović, u identičnom slučaju dvadeset dana ranije izrijekom utvrdio da je dekan trebao tako postupiti. „No, plagijati ostaju plagijati!“, naglasio je.

„Moramo slušati sud, ali ovakva sudska praska u kojem se na istom sudu za identičan slučaj događaju različite odluke je – bacanje prašine u oči“, dodao je i naglasio da je od svega najvažnije da to i dalje jesu plagijati. „Mi ćemo, naravno, poslušati odluku ovoga suda i po njoj postupiti, ali – kažite mi – koju?", retorički je upitao ministar Ostojić.

Ministar je, nadalje, pojasnio da je Pravilnik, u kojem stoji da diplome oduzima stručno vijeće, donesen nakon što su započeti postupci, jer nitko nije očekivao da će biti toliko ljudi s prepisanim diplomskim radovima. „Primjena Zakona o upravnom postupku započela je prije nego što je donesen taj Pravilnik“, naglasio je ministar i zaključio riječima: „Pitanje je je li trebalo primijeniti novi Pravilnik koji nije vrijedio prije postupka ili je trebalo primijeniti Zakon zato što to u Statutu nije bilo regulirano?“ 

Potpredsjednik Vlade Ostojić nije želio komentirati očekuje li profesionalnost zagrebačkog županijskog suda ili bi, zbog osovine Mamić – Turudić – Hanžeković, slučaj Mamić trebalo izmjestiti u neko drugo sudsko sjedište.

Istaknuo je da se treba zalagati za pošteno suđenje. „Svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno“, rekao je ministar te dodao da signali o razlici koja postoji među ljudima i nejednakom (sudskom) tretmanu s obzirom na količinu raspoloživog novca, predstavljaju ozbiljnu diskriminaciju građana Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Unutarnji poslovi