Potpredsjednik Vlade Polančec: do idućeg petka sporazum vlasnika i zaposlenika "Dalmatinke Nove"

ZAGREB, 6. lipnja 2008. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec izjavio je danas nakon sastanka s predstavnicima radnika i vlasnika "Dalmatinka Nove" kako bi sporazum između vlasnika i zaposlenika trebao biti potpisan do idućeg petka.

Podloga je sporazum, pojasnio je, koji je izradio pravni zastupnik radnika. Iz njega će se izostaviti socijalna klauzula o zadržavanju zaposlenika dvije godine, no navest će se da se nakon potpisivanja sporazuma i izvršenja obveza obiju strana pokreće program zbrinjavanja viška zaposlenika.

Poslodavac je, kazao je Polančec, preuzeo obvezu isplate plaće za lipanj, srpanj, kolovoz, studeni i prosinac prošle godine te siječanj ove godine u roku od 30 dana od dana potpisivanja sporazuma.

Ostale plaće koje vlasnik duguje radnicima iz ove godine, usprkos činjenici da tvrtka nije radila, isplatit će do 30. rujna ove godine, kazao je Polančec.

S obzirom da je potrebno pokrenuti proizvodnju i izboriti se na tržištu te uvjeriti kupce da ponovo posluju s Dalmatinkom Novom u razdoblju od 1. srpnja do kraja ove godine svim zaposlenicima koji ostanu u tvrtki isplaćivat će se minimalac.

Ukoliko se sporazum ne potpiše do konca sljedećeg tjedna nastavlja se stečajna procedura, rekao je Polančec.

Napomenuo je da je obveza jedne i druge strane da se prekinu svi međusobni sudski sporovi odnosno stavit će se u stanje mirovanja do trenutka do kada poslodavac izvrši svoju prvu financijsku obvezu (isplata zaostalih plaća). Ukoliko poslodavac izvrši tu obvezu svi međusobni sporovi koji će do tada biti u mirovanju se povlače.

Sve su to preduvjeti da bi eventualno i novi strateški partner u sljedećoj fazi bio spreman uložiti u tvrtku, podići tehnološku razinu i nastaviti poslovanje, kazao je Polančec.



Pisane vijesti