Potpredsjednik Vlade Polančec: EK podržava restrukturiranje brodogradilišta

ZAGREB, 16. srpnja 2008. (Hina) - Europska komisija podržava hrvatski program restrukturiranja brodogradilišta kroz privatizaciju, a za četiri od šest brodogradilišta natječaj bi se mogao raspisati do kraja ove godine, rekao je u srijedu u Bruxellesu potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

"Europska komisija je i sugerirala, pa tako i podržava da se restrukturiranje hrvatske brodogradnje obavi kroz privatizaciju", rekao je Polančec nakon razgovora sa stručnjacima u Općoj upravi Europske komisije za tržišno natjecanje.

Restrukturiranje brodogradnje i njezino osposobljavanje za poslovanje na tržišnim načelima jedna je od zahtjevnijih zadaća Hrvatske u pristupnom procesu u EU.

"Vjerujem da ćemo do kraja godine biti u stanju raspisati natječaj za četiri brodogradilišta", rekao je Polančec. Radi se o Brodotrogiru, Uljaniku i Kraljevici te o Brodogradilištu specijalnih objekata, kao tvrtki-kćeri Brodosplita.

Što se tiče preostala dva brodogradilišta, 3. maja i Brodosplita, oni bi mogli u privatizaciju 2009. godine, rekao je Polančec.

U slučaju dva potonja brodogradilišta trebat će prije privatizacije riješiti nagomilane probleme poput neriješenog pitanja pomorskog dobra, povratka imovine, imovinsko-pravnih odnosa i izgradnje istočnog ulaska u Brodosplit, dodao je Polančec.

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva rekao je da su načela privatizacije posve jasna. "Nastojat ćemo sačuvati radna mjesta, ali ćemo dati priliku strateškom partneru da sam predloži koji bi dio obveza spreman prihvatiti, hoće li ostati u istom proizvodnom programu, hoće li nastaviti istu djelatnost", rekao je Polančec.



Pisane vijesti