Potpredsjednik Vlade Polančec: I privatni kapital u razvoju HEP-a

ZAGREB,17.lipnja 2008.(Hina) - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec izjavio je danas da će nova energetska strategija omogućiti sudjelovanje privatnog kapitala u novom investicijskom i razvojnom ciklusu HEP-a.

"Korekcijom cijene električne energije završit ćemo taj investicijski ciklus i krenuti u novi, kako bi 2015. proizvodili dovoljno struje za vlastite potrebe. To, međutim, neće moći provesti sam HEP pa će nova energetska strategija omogućiti da u tome sudjeluje i privatni kapital", rekao je Polančec tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva.

Odgovarajući na zastupnička pitanja o poskupljenju struje, Polančec je kazao kako je za samodostatnost u proizvodnji električne energije do 2015. HEP-u trebalo odobriti traženo 54-postotno poskupljenje, ali da se Vlada, umjesto toga, opredijelila da umjesto HEP-a jednim dijelom bude investitor privatni kapital.

Polančec je podsjetio kako je zadnja korekcija cijene struje bila 2005. od kada se cijena struje na burzama električne energije u Europi udvostručila što nije zanemarivo budući da 20 posto potreba podmirujemo iz uvoza. Uz to, poskupjeli su, kaže Polančec, i energenti (plin, mazut, lož-ulje) koje HEP koristi u termoelektranama, u prosjeku 76 posto u zadnje tri godine.

HEP je za to vrijeme, smanjio broj zaposlenih za 560, pali su i gubici u distribuciji i u prijenosu električne energije, a HEP je smanjio i troškove održavanja sustava za 300 milijuna kuna. "To su HEP-ovi doprinosi", naveo je Polančec.

Kazao je i da će se nova energetska strategija pred Saborom naći u rujnu ili početkom listopada.



Pisane vijesti