Potpredsjednik Vlade Polančec na Hrvatsko-turskom poslovnom vijeću u Istanbulu

Zagreb - Potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstvrada i poduzetništva Damir Polančec danas, 19.veljače 2009. u Istanbulu ( Turska) sudjelovao je u radu 11. sjednice Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Vijeća za međunarodnu gospodarsku suradnju - DEIK.

Ovom prigodom potpredsjednik Polančec pozdravio je nazočne članove Poslovnog vijeća i prisutne gospodarstvenike od kojih je njih 40-tak bilo iz Hrvatske,a oko 60 iz zemlje domaćina Turske. Istaknuo je kako dvije zemlje povezuju izuzetno dobri politički odnosi, što potvrđuje i činjenica kako je između dviju zemalja potpisano 39 međudržavnih ugovora i akata kojima su uređeni svi značajniji aspekti međusobnih odnosa.

„Posebno me raduje da se naše tvrtke i u ovim izazovnim vremenima odlučuju na otvaranje predstavništava u Turskoj te na tom tržištu vide svoje poslovne mogućnosti“ - rekao je potpredsjednik Damir Polančec, te naglasio važnost jučer potpisanog Memoranduma o suradnji u području energetike.

„Hrvatska je pred donošenjem Strategije energetskog razvitka RH od 2008.-2020. godine. Naše procjene govore da ćemo u slijedećih deset godina u Hrvatskoj u energetskom sektoru morati investirati više od deset mlrd. EUR od čega 4,5 mlrd. EUR u elektroenergetskom sektoru“ – rekao je ministar Polančec te u nastavku govora naglasio važnost pojedinih projekata poput izgradnje LNG terminala na otoku Krku, te naftovoda i plinovoda poput Jadransko – jonskog plinovoda, koji će omogućiti opskrbu Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, te Hrvatske plinom iz kavkaske regije.

Jednako tako potpredsjednik Polančec je istaknuo kako je pored energetike moguća suradnja dviju zemalja i na području brodogradnje, jer će biti uskoro objavljeni natječaji za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta na koje se mogu javiti i turski ulagači.

„Turska je zadnjih godina učinila veliki iskorak u golfskom i sportskom turizmu, te mnogi hrvatski sportski klubovi sve češće dolaze u Tursku. Otvaranjem dodatnih zračnih linija, te jačom suradnjom turističkih agencija vjerujem da će mnogi turisti upoznati ljepote Hrvatske“ – kazao je potpredsjednik hrvatske Vlade te istaknuo izvanrednu suradnju ENKA-e i IHG na gradnji autoceste između Kosova i Albanije koja je otvorila mogućnosti suradnje kako na drugim tržištima tako i na infrastrukturnim projektima u Turskoj i Hrvatskoj. Ovom prigodom potpredsjednik Damir Polančec je istaknuo kvalitetu i pouzdanost hrvatskih tvrtki koje čine „željeznički klaster „ i njihovu zainteresiranost u sudjelovanju na projektima modernizacije turskih željeznica.

„Velika mogućnost postoji i na boljoj prometnoj suradnji – prvenstveno suradnji luka i željeznica u vidu kombiniranog, RO-RO i RO-LA prijevoza“- rekao je Polančec i naglasio važnost današnjeg potpisivanja Memoranduma o suradnji između Luke Zadar i Luke Antalija.

U nastavku govora potpredsjednik Vlade Polančec pozvao je turske investiture da slijede primjere tvrtki RIXOS i UZEL i sudjeluju u budućoj privatizaciji turističkih poduzeća u RH.

Na marginama sjednice Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec razgovarao je s Nazimom Ekrenom, potpredsjednikom turske Vlade. Ovom prigodom dvojica potpredsjednika vlada istaknula su izvrsne sveukupne odnose dviju zemalja o čemu svjedoči i velika brojnost gospodarstvenika na Vijeću. Potpredsjednik Polančec zahvalio je na ukupnoj potpori turske Vlade u postupku pristupanja naše zemlje NATO-u te naglasio kako su obje zemlje na putu prema Europskoj uniji.

„Hrvatska je unatoč poteškoćama i blokadi pregovora ostvarila značajan napredak poglavito u ispunjavanju kriterija“ - rekao je ovom prigodom potpredsjednik Polančec i izrazio nadu kako ćemo biti u mogućnosti okončati pregovore prema planu do kraja ove godine.



Pisane vijesti