Potpredsjednik Vlade Polančec razgovarao s crnogorskim kolegom Gvozdenovićem i uručio mu dokument „Urugvajska runda“

Zagreb – Potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstvrada i poduzetništva Damir Polančec, sastao se danas, 1. srpnja 2008. godinu Podgorici s Branimirom Gvozdenovićem, ministrom za ekonomski razvoj Crne Gore.

Dvojica ministara složili su se kako je bilateralna suradnja dviju zemalja odlična, a osnivanje Poslovnog savjeta za gospodarsku suradnju je važan korak u organiziranju i uređivanju međusobnih odnosa. Dvojica ministara su naglasila kako je značajno da u radu Savjeta aktivno sudjeluju predstavnici komora i gospodarstvenici. Jednako tako tijekom razgovora istaknuta je važnost uvođenja zračne linije Zagreb – Podgorica.

Crnogorski ministar Branimir Gvozdenović zahvalio se ovom prilikom na potpori Republike Hrvatske neovisnosti Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva Damir Polančec predstavio je planove Republike Hrvatske u razvoju malog i srednjeg poduzetništva i energetici.

U ime Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade Damir Polančec uručio je crnogorskom ministru Branimiru Gvozdenoviću dokument „Rezultati Urugvajske runde multilateralnih pregovora o trgovini“ kao znak čvrste podrške Vlade Republike Hrvatske pristupanju Crne Gore WTO-u – Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Inače ovaj dokument sadrži prijevode značajnih multilateralnih ugovora vezanih za rad WTO-a, kao i neke plurilateralne ugovore.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec u uvodnom izlaganju na početku Prve sjednice Poslovnog savjeta za gospodarsku suradnju između Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske i Ministarstva za gospodarski razvoj Crne Gore govorio je o sadašnjem gospodarskom trenutku Republike Hrvatske, pri čemu je naglasio kako Republika Hrvatska naglasak stavlja na ulogu znanosti, razvoju inovacija i novih tehnologija u gospodarstvu s ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskih proizvoda. Potpredsjednik Polančec govorio je o projektu 400 poduzetničkih zona, važnom za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, te o energetskim projektima, od čega je posebno istaknuo važnost izgradnje Jadransko - jonskog plinovoda. Ovom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec najavio je kako će do kraja srpnja se znati točna lokacija LNG terminala, a Energetska strategija RH će biti tijekom ljeta na javnoj raspravi, a potom bi se trebala u rujnu naći u saborskoj proceduri.

Na Prvoj sjednici Poslovnog savjeta istaknuta je važnost samog Savjeta kao okvira u kojem će se analizirati gospodarski odnosi, evidentirati problemi i predlagati aktivnosti. Jednako tako prihvaćena je inicijativa da se jednom kvartalno pripremaju sjednice Poslovnog savjeta. Na sjednici Poslovnog savjeta za gospodarsku suradnju teme su bile mogućnosti i perspektive buduće gospodarske suradnje dviju država, a posebno u području energetike, industrije i prometne infrastrukture kao preduvjeta unaprjeđenja gospodarske suradnje.

Robna razmjena Republika Hrvatska – Crna Gora:

Bilateralni gospodarski odnosi dviju država su dobri, a međusobna trgovina kontinuirano raste. Tako je u prva četiri mjeseca tekuće 2008.godine u odnosu na isto razdoblje 2007.godine zabilježen rast od 56 posto.

U 2007. godini volumen robne razmjene iznosio je 161,5 milijuna američkih dolara. Od toga je iz Republike Hrvatske u Crnu Goru izvezeno roba u vrijednosti 154,8 milijuna američkih dolara, a uvezeno je roba vrijednosti 6,7 milijuna američkih dolara. Hrvatski suficit iznosio je 148 milijuna USD.

U razdoblju siječanj - travanj 2008. godine ukupna robna razmjena iznosila je 60,5 milijuna američkih dolara što je 56 posto više nego u istom razdoblju 2007. godine.

Od toga je iz Republike Hrvatske izvezeno roba u vrijednosti 58 milijuna američkih dolara, a uvezeno je roba vrijednih 2,5 milijuna američkih dolara. U četiri mjeseca 2008.godine hrvatski suficit iznosi 55 milijuna američkih dolara.



Pisane vijesti