Potpredsjednik Vlade Polančec: s MOL-om se pregovara o otkupu plinskog businessa od Ine

ZAGREB, 10. studenog 2008. (Hina) - Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec izjavio je danas kako se s mađarskim MOL-om pregovora o otkupu plinskog businessa od Ine - izdvajanju uvoza i opskrbe hrvatskog tržišta prirodnim plinom iz Ine.

U pregovorima smo s MOL-om da Hrvatska otkupi od Ine plinski business, ne proizvodnju, nego dio koji se bavi uvozom i opskrbom hrvatskog tržišta prirodnim plinom, kazao je Polanečec tijekom današnjeg predstavljanja Nacrta strategije energetskog razvoja Hrvatske.

Pregovori nisu laki, ali uspjet ćemo u pregovorima za izdvajanje plinskog businessa u tvrtku u državnom vlasništvu, uvjeren je Polančec koji nije želio špekulirati kada bi pregovori mogli biti završeni.

Izdvajanje uvoza i opskrbe prirodnim plinom iz Ine Polančec objašnjava i činjenicom da slijede pregovori s ruskim Gaspromom oko novog ugovora o kupnji plina od te tvrtke, te željom da se u tim razgovorima postigne što bolja cijena.

"Ugovor s Gazpromom istječe 2010. i prije toga treba sklopiti novi ugovor. Ako ne izdvojimo, ne otkupimo tvrtku koja će se baviti uvozom i opskrbom koji će biti motiv MOL-a, motiv Ine za snižavanje cijene kada se bude pregovaralo o novom ugovoru", upitao je Polančec.

Podsjetio je da Hrvatska danas 40 posto potreba za plinom zadovoljava uvozom iz Rusije, da INA uvozi plin iz Rusije po cijeni od 2,32 kune po prostornom metru, a prosječna cijena po kojoj INA plin prodaje na domaćem tržištu je 1,22 kune, dok je cijena po kojoj prodaje distributerima 1,07 kuna po prostornom metru.

Također je podsjetio i da EU jasno definira da na tržištu plina ne smije biti razlike između domaćih i uvoznih cijena, te da će u sljedećem razdoblju morati doći do "vrlo bliskog približavanja" tih cijena.

Zato vjerujemo da će hrvatska država, odnosno tvrtka u državnom ili većinskom državnom vlasništvu imati daleko veći motiv za razgovore s Gazpromom, zaključio je Polančec.



Pisane vijesti