Potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica u službenom posjetu Međimurskoj županiji

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_rh_neven_mimica_u_sluzbenom_posjetu_medimurskoj_zupaniji.jpg

U okviru službenog posjeta potpredsjednika Mimice Međimusrkoj županiji održan je okrugli stol na temu položaja romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji.

Na okruglom stolu okupili su se predstavnici svih općina s romskom populacijom, te ustanova koje u svakodnevnom radu dolaze u kontakt s pripadnicima ove nacionalne manjine. Kao glavni problem, koji je ujedno i zapreka za bolju integraciju Roma, izdvojeno je nedostatno obrazovanje. Naglašeno je da velik broj romske djece ne završava ni osnovnoškolsko obrazovanje čime su njihove mogućnosti za kasnije pronalaženje zaposlenja bitno umanjene.

Pored navedenog govorilo se i o legalizaciji romskih naselja, zdravstvenoj i socijalnoj skrbi, problemu odvoza komunalnog otpada te mogućnostima financiranja, odnosno nedostatku sredstava za projekte namjenjene poboljšanju uvjeta života Roma.

Potpredsjednik Mimica govorio je o prioritetima nove Nacionalne strategije za uključivanje Roma, u okviru koje je izdvojio i naglasio važnost obrazovanja, zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja. U tom kontekstu pohvalio je dosadašnje napore i postignuća Međimurske županije te je izrazio nadu da će provedba nove Strategije rezultirati daljnjim napretkom na ovom području.

Pored tema vezanih uz romsku nacionalnu manjinu na zatvorenom sastanku u Uredu župana Ivana Perhoča, razgovaralo se i o reorganizaciji lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj.



Pisane vijesti