Potpredsjednik Vlade Uzelac i Fuentes zadovoljni obnovom stambenih zgrada u Gvozdu i Dvoru

GVOZD, 9. rujna 2008. (Hina) - Stambene zgrade za bivše nositelje stanarskih prava u Dvoru i Gvozdu obišli su danas potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, predstavnici resornog ministarstva i voditelj Ureda OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes koji su ocijenili da je riječ o vrlo kvalitetno obavljenu poslu.

U sklopu trogodišnjeg Vladina projekta od 2007. do 2009. u Gvozdu su do sada obnovljene dvije zgrade sa po šest stanova i planira se obnoviti još jedna, rekao je Uzelac novinarima u Gvozdu nakon sastanka s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije i gvozdanske općine.

Naglasio je da će Vlada ustrajati u kvaliteti pri obnovi objekata i da obnova nastavlja.

U Dvoru izaslanstvo je razgledalo jednu obnovljenu zgradu s 10 stanova. U planu je izgradnja još tri zgrade s ukupno 30 stanova.

Obnovu u tim mjestima Fuentes je ocijenio vrlo dobrim primjerom koji pokazuje da Hrvatska rješava stambena pitanja za bivše nositelje stanarskih prava, ne improvizirano nego vrlo kvalitetno.

Fuentes je izrazio nadu da će Hrvatska do kraja 2009. dovršiti sve objekte na koje se obvezala. U 2007., prvoj godini trogodišnjeg programa, dovršeni su svi objekti koji su bili planirani za tu godinu.

Smještaj tih osoba jedna je od završnih zadaća koje je Hrvatska preuzela od međunarodne zajednice, rekao je Fuentes, dodavši kako se nada da će nakon tog procesa OESS otići iz Hrvatske i zaključiti: "To je to."

Na gvozdanskom području živi oko 70 posto manje stanovništva nego prije rata, a Fuentes očekuje da će se vratiti te da će se za nekoliko godina vidjeti rezultati sadašnjeg rada.

Sisačko-moslavački dožupan Rajko Mladenović kazao je da stanovništvu treba osigurati kvalitetan život pa nakon stambenog smještaja treba početi otvarati nova radna mjesta.

Po sadašnjim procjenama oko sedam tisuća osoba ima pravo na osiguranje stana.

Na području posebne državne skrbi kao što su Gvozd i Dvor dodijeljeno je oko četiri i pol tisuće stanova i velika većina ih je useljena. Na područjima pak izvan posebne državne skrbi, poput Karlovca ili Zadra, dodijeljeno je oko 400 stanova, a useljeno ih je oko 85 posto.



Pisane vijesti