Potpredsjednik Vlade Uzelac na obilježavanju 130.-te godišnjice rođenja Milutina Milankovića u Dalju

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Slobodan Uzelac, otvorit će u petak, 29. svibnja 2009. godine, s početkom u 10.30 sati, u rodnoj kući Milutina Milankovića, u Dalju, izložbu o životu i djelu Milutina Milankovića, glasovitoga znanstvenika rođenog u Dalju 1879. godine, u povodu 130. - te godišnjice njegova rođenja. Tom prigodom potpredsjednik Uzelac sudjelovat će na okruglom stolu na temu: „Klimatske promjene – posljedica djelovanja gibanja zemlje i/ili ljudske aktivnosti.“

Vlada Republike Hrvatske je pokrovitelj ovog međunarodno značajnog događaja kojem će prisustvovati osim hrvatskih i znanstvenici iz Austrije, Mađarske i Srbije.

Milutina Milankovića NASA ubraja među desetak najboljih stručnjaka u znanosti o Zemlji. Njegov život i djelo obilježila su brojna znanstvena otkrića na planu klimatologije (riješio je tajnu ledenih doba) i astronomije. 130. - ta godišnjica rođenja ovog znanstvenika uvrštena je na listu najznačajnijih događaja 2009. godine prema UNESCO-u. Po Milankovićusu nazvani jedan krater na Mjesecu, jedan na Marsu i jedan planetoid, a NASA najavljuje da će se jedna od budućih ekspedicija na Mars zvati po njemu.

U svijetu se održavaju međunarodni znanstveni simpoziji posvećeni Milutinu Milankoviću, a globalna promjena klime na Zemlji čini njegovo djelo trajno aktualnim.



Najave