Potpredsjednik Vlade Uzelac obećao pomoć kninskoj tvornici Div

KNIN, 28. ožujka 2008. (Hina) - Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac danas je, drugog dana boravka u Kninu i na kninskom području, posjetio tvornicu vijaka DIV u Kninu te obećao pomoć Vlade za realizaciju novih projekata koji će omogućiti zapošljavanje novih 400 ili 500 radnika u Kninu.

"Bivši TVIK bio je na koljenima, a sadašnji DIV je u stvarnom i u simboličnom smislu izrastao u pravog malog kninskog diva. Zaslužuje sve naše pohvale i učinit ću sve da se ovoj tvornici pruži podrška u daljnjem razvoju, jer DIV radi na korist cijelog kraja", kazao je Uzelac.

Tvornica DIV iz Samobora u svojoj kninskoj podružnici, kako je kazao vlasnik Božidar Debeljak, sada zapošljava 216 radnika, no proizvodnju planira uvećati za sedam puta.

U ovoj godini trebao bi biti otvoren i novi pogon za proizvodnju plastike velikih dijelova, no budući da nedostaju sredstva za ostvarenje tih planova zatražena je pomoć države i mjerodavnih institucija, istaknuo je Debeljak.

Nakon tvornice DIV, Uzelac je posjetio kninsko Veleučilište "Marko Marulić" gdje mu je predstavljen rad tvrtke Matica osnovane pri kninskom Veleučilištu, a koja je do sada izradila brojne studije za investicijske projekte u poljoprivredi i poduzetništvu.

Uzelac je podsjetio kako je i osobno sa suradnicima sudjelovao u osnivanju kninskog Veleučilišta. Kazao je kako djelatnost tog veleučilišta prelazi okvire obrazovanja u užem smislu jer je ono postalo matica i žarište razvoja cijelog kninskog kraja.

Komentirajući položaj Srba u Kninu, Uzelac je rekao kako osnovni problem nije položaj Srba, nego položaj svih ljudi na kninskom području.

"Ovdje se prelamala ratna tragedija. Imali smo opasnost sudara žrtava rata i onih koji su u ratnim vihorima mimo svoje volje napuštali kuće. Nećemo dopustiti da se žrtve ovdje sukobljavaju, nego upravo obrnuto, da žive zajedno na zajedničku korist. Sudbina Srba je vezana uz sudbinu Hrvata i cijelog područja", istaknuo je Uzelac.

Uzelac je danas obišao i Prihvatni centar u Strmici gdje još uvijek živi 24 prognanika i izbjeglice s ratom zahvaćenih područja u Hrvatskoj koji čekaju da im se obnove kuće, te naselja Golubić i Kistanje, a u Đevrskama je obišao lokaciju na kojoj bi se trebao graditi dom za stare i nemoćne.



Pisane vijesti