Potpredsjednik Vlade Uzelac: Programi UNDP-a ojačali inicijativu za razvoj lokalnih zajednica

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_uzelac_programi_undp_a_ojacali_inicijativu_za_razvoj_lokalnih_zajednica.jpg

ZAGREB, 2. travnja 2008. (Hina) - Programi i projekti UNDP-a u Hrvatskoj pobudili su, podržali i dalje ojačali inicijativu za razvoj lokalnih zajednica, izjavio je u srijedu u Zagrebu potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac.

"Nekoliko desetaka već dosada vrlo uspješno realiziranih projekata, koje je financirao UNDP, svjedoči o tome koliko su oni bili korisni", rekao je Uzelac u izjavi za novinare nakon što se zajedno s ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petrom Čobankovićem sastao sa šefom Ureda Programa UN-a za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Yuriem Afanasievom.

"Ukratko, cijela lepeza ovih projekata je kompatibilna s projektima i programima Vlade RH u razvoju hrvatskih regija, obnovi tih regija i dakako stvaranju uvjeta za kvalitetniji život ljudi", istaknuo je Uzelac.

Afanasiev je rekao novinarima da se UNDP-ova procjena situacije i razvoja zemlje, posebice na područjima od posebne državne skrbi, podudara s procjenom Vlade.

"Hrvatska je puno učinila u posljednjih nekoliko godina: puno je investirala u infrastrukturu, u razvoj, i sada prije pristupanja EU još treba revitalizirati neka udaljena manje razvijena područja kako bi građani i tamo osjetili korist od napretka koji je RH postigla", istaknuo je.

Prošlih godina UNDP se koncentrirao uglavnom na područja od posebne državne skrbi i ima svoje urede u Vukovaru, Sisku i Zadru te pokriva dalmatinsko zaleđe, Banovinu, Kordun i istočnu Slavoniju. Prošle godine je uložio 4 milijuna dolara i uz to je bilo još 30 milijuna dolara paralelnog financiranja, što znači da je ukupno uloženo 35 milijuna dolara, rekao je Afanasiev.

On je pojasnio da se UNDP u svojim programima koncentrirao na četiri područja. Prvo područje je pomoć lokalnim vlastima kako u odabiru i pripremi projektne dokumentacije tako i u zadovoljavanju nekih njihovih trenutačnih potreba. Drugo područje je potpora socijalnoj infrastrukturi, posebice u udaljenim područjima. Treće područje je gospodarski razvitak, a četvrto je razvoj infrastrukture na razini sela.

Ocijenivši programe UNDP-a izuzetno korisnima, Čobanković je je rekao da oni pružaju direktnu financijsku pomoć za konkretne projekte te pomažu jačanju sposobnosti lokalne samouprave i lokalnih poduzetnika kako bi pojačali njihove kapacitete vezano za pripremu i realizaciju određenih projekata.

Također je rekao da je njegovo ministarstvo uočilo potrebu za osiguranje određenih financijskih sredstava za pojedine jedinice lokalne samouprave koje jednostavno nisu u mogućnosti iz financijskih, administrativnih ili drugih razloga izraditi projektnu dokumentaciju za svoje projekte. Predložena je uspostava fonda za projektiranje u što skorije vrijeme za koji bi se dio financijskih sredstava osigurao iz proračuna ministarstva, a ostala sredstva bi se mogla dobiti iz UNDP-a i nekih drugih organizacija.



Pisane vijesti