Potrebna poboljšanja u Zakonu o kaznenom postupku kako bi se nasilje spriječilo, a počinitelje najstrože sankcioniralo

  • Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/1 ožujka/MR vtc (16).jpg

U virovitičkoj općoj bolnici u rad je pušten uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan osam milijuna kuna kojim će se pacijentima omogućiti kvalitetnija i bolja zdravstvena skrb. Tom prigodom okupljenima se u Virovitici obratio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Siguran sam da će uređaj doprinijeti svim pacijentima koji gravitiraju virovitičkoj bolnici i poboljšati uvjete i kvalitetu rada za stotinjak liječnika i cijelog medicinskog osoblja“, rekao je predsjednik Vlade Plenković, koji je uređaj pustio u rad.
 
Nova oprema kupljena je u okviru projekta „Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice“ kojom su opremljene operacijske sale, jedinica intenzivne njege i centralna sterilizacija dnevnih kirurgija te dnevne bolnice.
 
„Danas jasno prepoznajemo prioritete ravnomjernog razvija Hrvatske, podigli smo intenzitet partnerstva dijaloga sa županijama i gradovima, učinili puno na funkcionalnoj decentralizaciji, a jedinicama lokalne samouprave omogućili financijsku snagu", izjavio je predsjednik Vlade.
 
Projekt opremanja i dogradnje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica, vrijedan 50 milijuna kuna, odobren je u stopostotnom iznosu za financiranje u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. To je ujedno financijski najveći ostvareni europski projekt Razvojne agencije VIDRA i Virovitičko-podravske županije.
 
Ojačati sustav koji će zaštititi prava djece
 
U razgovoru s novinarima predsjednik Vlade osvrnuo se na jučerašnji slučaj obiteljskog nasilja na Pagu, kao i tzv. slučaj Daruvarac.
 
Podsjetio je da su na teren upućene inspekcije, a ministrica je bila jučer cijeli dan u Zadru, dok je i danas tamo provela dio dana.
 
"Ministrica Murganić dobila je preliminarne nalaze, već je predložila razrješenje ravnateljice jer su uočeni propusti. To su sve stvari koje nas upućuju na to da moramo ojačati sustav države koji će, prije svega, zaštititi prava djece", istaknuo je Plenković.
 
Naglasio je da se kao društvo moramo voditi time da se nasilje sprječava, da se počinitelji najstrože sankcioniraju. 
 
,,Tu ćemo morati, kao što je bio slučaj brutalnog nasilja nad djevojkom u Zadru, vidjeti što treba učiniti kako bi se poboljšao Zakon o kaznenom postupku i da se riješe neke nedoumice u sudskoj praksi, npr. koliko može trajati pritvor, koliko i u kojim slučajevima se mogu izricati mjere opreza, a moramo vidjeti i koje su donje granice za neka kaznena djela, jesu li dovoljne, a ne da netko tko počini takva strašna kaznena djela dobiva blage kazne", obrazložio je Plenković.

Izvor: Hina / Vlada RH
Fotografije: Virovitičko-podravska županija / Vlada RH


Pisane vijesti | Andrej Plenković