Povećana naknada roditeljima njegovateljima za 1.500 kuna, učenicima dodatni rokovi za prelazak u viši razred

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/28 svibnja/SjednicaVRH1.jpg

Vlada je danas u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice održala 232. sjednicu, a na otvorenom dijelu sjednice bilo je raspravljeno 16 točaka, među ostalim i ukidanje zabrane prelaska granice za državljane deset zemalja EU, te povećanje naknada roditeljima njegovateljima na 4.000 kuna.

Broj oporavljenih iznad 90 posto

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da već tri dana nemamo novooboljelih u Hrvatskoj, a trenutno je 96 aktivnih slučajeva. Postotak oboljelih u odnosu na testirane je 3,49, znači i dalje u padu.

Također, ministar je rekao da je postotak osoba koje su ozdravile 91,22 posto, ali je upozorio na potrebu daljnjeg pridržavanja mjera, da se situacija ne bi promijenila.

„Iza nas je uspješan tjedan, broj oporavljenih je iznad 90 posto, to je najveće priznanje svim zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima drugih službi, građanima i Vladi. Molim građane da se nastavimo ponašati odgovorno“, zaključio je ministar Beroš.

Ukinuta zabrana prelaska granice za državljane 10 zemalja Europske unije

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je epidemiološka slika zadovoljavajuća, što je rezultiralo donošenjem brojnih mjera za normalizaciju života, ali je i on pozvao sve građane na daljnje poštivanje svih mjera.

Najavio je izmjenu odluke o privremenoj zabrani prelaska granice, kojom se državljanima članica Europske unije , i to Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Njemačke zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije neće tražiti da prilikom ulaska u Republiku
Hrvatsku posebno dokazuju razlog svog ulaska, već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu.

Prilikom ulaska evidentirat će se njihov ulazak kroz prikupljanje podataka vezanih za mjesto odredišta, broj mobitela, i e-mail adresu, radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.

„Sukladno najavama, kako bi smanjili gužve na prijelazima i skratili vrijeme čekanja, preporučamo stranim građanima da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr, koja će biti dostupna od danas“, kazao je ministar.

Naknada roditeljima njegovateljima uvećana sa 2.500 na 4.000 kuna

Vlada je danas donijela Uredbu o izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi, kojom se predlaže povećanje naknade za status roditelja njegovatelja i njegovatelja osobe s invaliditetom sa 2.500 na 4.000 kuna, što je ukupno povećanje za 1.500 kuna.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je da se iznos naknade nije mijenjao posljednjih 12 godina, a potrebe roditelja njegovatelja odnosno njegovatelja za brigu o djetetu s teškoćama odnosno osobe s invaliditetom su se s godinama povećavale.

Također, prosječna mjesečna neto plaća je u odnosu na 2008. godinu porasla za više od 1.500,00 kuna.

„Trenutno u Hrvatskoj 4.859 osoba ima taj status“, kazala je ministrica i istaknula da je ova uredba nastavak sustavne skrbi i brige ove Vlade za najranjivije u zajednici.

Također, ministrica je istaknula da je izmjena bila je planirana donošenjem novog Zakona o socijalnoj skrbi s kojim se zastalo zbog utjecaja pandemije koronavirusa, te da je unatoč raspuštanju Hrvatskog sabora, Ministarstvo pristupilo izradi ove Uredba vodeći računa o položaju roditelja njegovatelja.

Dodatni rokovi za ispravljanje ocjena, čak i sa četiri ocjene nedovoljan

Vlada je uredbom dopunila i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kojom se proširuje krug učenika koji mogu na dopunsku nastavu i popravni rok, kako bi im se pružila dodatna prilika za ispravljanje zaključenih ocjena nedovoljan te omogućio prelazak u viši razred.

Što se tiče razredne nastave, predviđa se dopunski rad za sve učenike u razrednoj nastava sa zaključenom negativnom ocjenom, kako bi ocjenu ispravili. Ako se ocjena ne ispravi, izuzetno ove školske godine omogućava se prelazak u viši razred učenicima koji imaju iz više od jednog predmeta
ocjenu nedovoljan.

Učenicima viših razreda osnovne škole i srednje škole omogućen je dopunski rad i popravni rok ako imaju najviše dvije zaključene ocjene nedovoljan. Uredba predviđa dopunski rad za sve učenike viših razreda osnovne škole i srednje škole koji imaju najviše četiri zaključene ocjene nedovoljan te
dodatni popravni rok za ispravljanje ocjene.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da je hrvatski model nastave na daljinu bio prepoznat i cijenjen i izvan Hrvatske, no uzimajući u obzir i pandemiju koronavirusa i potres u Zagrebu, odlučeno je da se najranjivijim skupinama učenika pruže dodatne prilike.

Popis poljoprivrede 2020. u dvije faze

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković govorila je o Prijedlogu uredbe o izmjeni i dopuni Zakona o Popisu poljoprivrede 2020., kojom će se umjesto jedinstvenog razdoblja popisa, to provoditi u dvije faze.

Umjesto razdoblja popisivanja od 1. do 30. lipnja 2020., provedba Popisa provodit će se za poslovne subjekte u razdoblju od 1. do 30. lipnja 2020., a za obiteljska poljoprivredna gospodarstava u razdoblju od 14. rujna do 14. listopada 2020.

Sveukupno u mandatu Vlade zbrinuto 3.708 braniteljskih obitelji

Vlada je donijela Odluku o prijenosu prava upravljanja stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske na Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je da je riječ o 40 stanova koji već koriste ili će se njima koristiti hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata, dragovoljci ili članovi njihovih obitelji te je istaknuo da je u mandatu ove Vlade sveukupno zbrinuto 3.708 braniteljskih obitelji.

Naknada troškova izborne promidžbe - 135.000 po zastupničkom mjestu

Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te političke stranke, neovisne liste i kandidate za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina koji imaju pravo na tu naknadu u iznosu od 135.000 kuna, po osvojenom zastupničkom mjestu
prema konačnim rezultatima izbora.

Ministar uprave Ivan Malenica pojasnio je da političke stranke i neovisne liste koje su na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor dobile više od 5 posto važećih glasova birača izborne jedinice, a nisu osvojile zastupničko mjesto imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 22.500
kuna.

Kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina zastupljenih u stanovništvu s manje od 1,5 posto stanovnika, koji na izborima nisu postali zastupnici, a dobili su više od 15 posto važećih glasova birača izborne jedinice, imaju pravo na naknadu u visini od 15 posto iznosa naknade koja pripada
zastupniku.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti | Andrej Plenković