Povećanje kreditnog rejtinga na razinu A-, uz pozitivne izglede, sjajna je vijest za hrvatsko gospodarstvo i građane

Slika /Vijesti/2024/Rujan/14_rujna/14_09_2024_pvrh_press (6).jpg

Agencija Standard & Poor's povećala je dugoročni rejting Hrvatske s razine BBB+ s pozitivnim izgledima, na razinu A-, s pozitivnim izgledima, a dostizanje A kategorije najviši je kreditni rejting u povijesti Hrvatske. Tim povodom predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas konferenciju za medije, na kojoj je naglasio kako je ova vijest za Hrvatsku i domaće gospodarstvo odlična, te da je ona rezultat odgovorne politike upravljanja javnim financijama, smanjivanja javnog duga, poreznoga rasterećenja, uravnoteženosti državnog proračuna, strukturnih reformi, kao i postupnog ostvarenja strateških ciljeva koji su imali svoju ekonomsku dimenziju. Dodao je i kako Hrvatska ima puno brži rast nego druge zemlje Europske unije, odnosno, ovogodišnja očekivanja prosjeka rasta na razini Europske unije su 1 posto, očekivanja rasta za eurozonu 0,8 posto, dok bi naš rast, rekao je, trebao biti oko 3,5 posto.

„Hrvatska, prvi puta po jednoj od tri svjetske agencije, ulazi u razinu A i to s ocjenom A- uz pozitivne izglede. Time smo ušli u iznadprosječnu kvalitetu kreditnog rejtinga i donijeli Hrvatskoj i gospodarstvu jednu novu kvalitetu“, rekao je premijer Plenković na današnjoj konferenciji za medije.
 
Podsjetio je da je Hrvatska 2014. i 2015. bila na rejtingu BBB s negativnim izgledima, međutim zbog, kako je naglasio, odgovorne politike upravljanja javnim financijama, smanjivanja javnog duga, poreznoga rasterećenja, uravnoteženosti državnog proračuna, strukturnih reformi, kao i postupnog ostvarenja strateških ciljeva koji su imali svoju ekonomsku dimenziju, Hrvatska se dizala u nekoliko koraka, odnosno čak za pet stupnjeva.
 
Kazao je kako je ova vijest za Hrvatsku i hrvatsko gospodarstvo odlična iz nekoliko razloga - ona znači jeftinije zaduživanje na tržištima, te potvrdu sigurnosti za ulagače, to je dobra vijest i za radnike i umirovljenike, rekao je, naglasivši kako je njegova Vlada u očima analitičara osigurala snažan gospodarski rast.
 
„Prognoziraju da ćemo od 2024. do 2027. imati prosječan rast 3 posto. Vidjeli su da smo učinili napore s rastom plaća. One su prošle godine nominalno rasle 12 posto, realno za 4 posto. Oni očekuju da će BDP po stanovniku do 2026. porasti za 25 posto. Približavamo se prosjeku Europske unije. U manje od četiri mjeseca ispunili smo jedno od svojih predizbornih obećanja, a to je da će razina kreditnog rejtinga doći na investicijsku razinu A“, poručio je Plenković, podsjećaju da je, u trenutku kada je postao predsjednik Vlade, BDP bio 47 milijardi eura, a na kraju ove godine bi trebao biti 84 milijarde eura.
 
Ono što je najvažnije, ističe premijer, Hrvatska ima puno brži rast nego druge zemlje Europske unije, odnosno, ovogodišnja očekivanja prosjeka rasta na razini Europske unije su 1 posto, očekivanja rasta za eurozonu 0,8 posto, dok bi naš rast, rekao je, trebao biti oko 3,5 posto.
 
Nikada manje nezaposlenih - potvrda dobrog smjera ekonomske politike Vlade

Premijer je podsjetio i na važne strateške projekte, poput energetskog čvorišta, LNG terminala, ulaganja kroz RePowerEU, a istaknuo je i važnost smanjivanja deficita, koje je bilo kontinuirano.
 
„Nekada smo imali javni dug oko 83 posto, u COVID krizi smo imali skok, predviđanja su da bi u ovoj godini javni dug trebao biti ispod 60 posto“, rekao je, a osvrnuo se i na smanjenje inflacije, koja prema posljednjim podacima iz kolovoza ove godine iznosi 1,8 posto.
 
Sve to, kazao je, treba staviti u kontekst tržišta rada, uzimajući u obzir činjenicu da Hrvatska ima milijun i 747 tisuća osiguranika i nikada manje nezaposlenih, oko 83 tisuće, a plaće rastu, što je potvrda, kako je naglasio, dobroga smjera ekonomske politike koju vodi Vlada.
 
Prije osam godina Hrvatska po rejtingu bila 80. zemlja svijeta, a danas je među prvih 45

Gledano u međunarodnom kontekstu, naveo je, Hrvatska je prije oko osam godina po kreditnom rejtingu bila 80. zemlja svijeta, a danas je među prvih 45, što je ozbiljan kvalitativni skok, ocijenio je Plenković, dodajući da je s nama u ovoj razini rejtinga Portugal, a od članica Europske unije, manji rejting od Hrvatske imaju Cipar, Rumunjska, Italija, Bugarska, Mađarska i Grčka.
 
Premijer se osvrnuo i na velike iskorake Hrvatske kada je riječ o održivom rastu, ističući da smo, među 193 zemlje, napredovali na osmo mjesto, a ispred nas su samo Finska, Švedska, Danska, Njemačka, Francuska, Austrija i Norveška.
 
Sve naše politike su dobro pozicionirane u širi globalni i europski kontekst, smatra predsjednik Vlade, i to rezultira time da Hrvatska diže svoj standard.
 
“Nije ovo dizanje kreditnog rejtinga iz smeća na investicijsku razinu, i to visoku kvalitetu rejtinga, došlo u nekim ružičastim okolnostima, nego u okolnostima posljedica pandemije COVID-19, utjecaja energetske krize, velikih inflatornih pritisaka i dva razorna potresa, ali smo sve to izdržali i na strateškoj razini činili korake naprijed“, naglasio je Plenković, zahvalivši svim kolegama u Vladi i svim akterima u gospodarstvu na zajedničkom naporu koje zrcali stanje u hrvatskom gospodarstvu i hrvatskom društvu.
 
Odgovarajući na pitanje o tome što konkretno ova vijest znači za građane, premijer je kazao da građani, ali i kompanije mogu očekivati da im prilikom zaduženja kamate budu jeftinije.
 
„Ta refleksija dobre ekonomske reputacije, imat će posljedice na sve“, zaključio je.



Pisane vijesti