Povećava se iznos naknade za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za drugih šest mjeseci s 3.991 na 5.654 kuna

Slika /Vijesti/2020/02 veljača/20 veljače/SjednicaVRH-2.jpg

U Banskim dvorima održana je 207. sjednica Vlade. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je 11 točaka dnevnog reda, među kojima Konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te Prijedlog uredbe o Uredu predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković je predstavljajući Konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama istaknula da se predlaže povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta – drugih šest mjeseci za zaposlene i samozaposlene roditelje – sa 120 posto proračunske osnovice mjesečno, na 170 posto proračunske osnovice za prvih šest mjeseci ako to koristi jedan roditelj ili za prvih osam mjeseci, ako to pravo koriste oba roditelja.

„Povećava se, dakle, iznos s postojećih 3.991,20 na 5.654,20 kuna“, kazala je Bedeković.

Povećanjem maksimalnog iznosa naknade plaće obuhvatit će se i korištenje prava na roditeljski dopust za slučaj smrti djeteta zaposlene ili samozaposlene majke, te se mijenja razdoblje trajanja prethodnog osiguranja zaposlenog ili samozaposlenog roditelja kao uvjeta za ostvarivanje prava na način da se trajanje prethodnog osiguranja smanji, kako bi bilo povoljnije za korisnike prava (umjesto 12 mjeseci neprekidno predlaže se 9 mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine predlaže se 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine).

„Izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama trebaju stupiti na snagu 1. travnja 2020. godine“, izvijestila je.

Izmjene Zakona o energetskoj učinkovitosti

U Hrvatski sabor upućen je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o energetskoj učinkovitosti. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je da se ovim prijedlogom zakona pojašnjava način izračuna kojim se određuje neostvareni dio obveze opskrbljivača energije iz prethodne godine, odnosno iznos koji je opskrbljivač energije dužan uplatiti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na ime neostvarenih ušteda.

„Uvažavajući činjenicu da se dio obveznika sustava ušteda iznosi na regulirane djelatnosti predlaže se proporcionalno smanjenje obveza troškova ulaganja za neispunjene troškove za energetske subjekte kojim je obveza određena, a sve kako ne bi došlo do poremećaja na energetskom tržištu, odnosno 'udara' na cijene energije kod krajnjih korisnika“, naglasio je Ćorić.

Također, predlaže se produljenje roka za donošenje rješenja o ostvarenim uštedama obveznika s ožujka na svibanj 2020. godine.

Osnivanje Ureda predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti

Prihvaćena je Uredba o Uredu predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti. Ministar uprave Ivan Malenica podsjetio je da je Zakonom o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti propisano, kao jedno od prava, da predsjednik Republike Hrvatske po prestanku dužnosti ima pravo na ured te da za obavljanje poslova ureda ima pravo na dva državna službenika, osobnog vozača i službeno osobno vozilo.

„Troškovi ureda podmiruju se iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske“, kazao je Malenica.

Kako bi se, nastavio je, navedeno pravo moglo u cijelosti ostvariti, ovom se uredbom uređuje osnivanje Ureda predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti te druga pitanja važna za rad Ureda.

„Propisuje se da Vlada na temelju zahtjeva predsjednika Republike Hrvatske kojem je prestala dužnost donosi odluku o osnivanju Ureda predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti te da se odlukom o osnivanju određuje se naziv i sjedište ureda“, izvijestio je.

U mandatu ove Vlade stambeno zbrinuto 1 658 stradalnika iz Domovinskog rata

Također, prihvaćena je Odluka o prijenosu prava upravljanja stanovima i kućama u vlasništvu Republike Hrvatske. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pojasnio je da se radi o 30 nekretnina, odnosno 28 stanova i dvije kuće.

„Hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, članovi uže obitelji umrlog ratnog vojnog invalida i dragovoljca iz Domovinskog rata  već koriste 24 objekta, a šest stanova je prazno i namijenjeno je za stambeno zbrinjavanje. Ovom se odlukom prenose i tri stana te dvije kuće na upravljanje Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, budući da se nalaze na području posebne državne skrbi“, izdvojio je Medved.

Naglasio je da Ministarstvo hrvatskih branitelja i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje aktivno surađuju i na osmišljavanju novih modela stambenog zbrinjavanja te poboljšavanju kriterija kojima populacija hrvatskih branitelja lakše ostvaruje svoje pravo na stambeno zbrinjavanje.
Podsjetio je da je mjerama koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja u mandatu ove Vlade stambeno zbrinuto 1 658 stradalnika iz Domovinskog rata.

Godišnji program rada HAKOM-a

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković objedinjeno je predstavio Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti na Godišnji program rada Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti za 2020. godinu i Prijedlog odluke o davanju odobrenja na Godišnji program rada Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo za 2020. godinu.

Godišnji program rada Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) donosi Vijeće HAKOM-a uz prethodnu suglasnost Vlade.

Godišnjim programom se utvrđuju ciljevi i zadaće HAKOM-a u obavljanju regulatornih i drugih poslova propisanih Zakonom o elektroničkim komunikacijama, Zakonom o poštanskim uslugama i Zakonom o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu.

„Godišnji program rada obuhvaća područja elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i željezničkih usluga u kojima su opisane aktivnosti i regulacije tih tržišta i mreža, zaštita korisnika usluga i putnika, te inspekcijski poslovi, upravljanje radiofrenkvencijskim spektrom s naglaskom na dodjelu radijskih frekvencija za 5G mreže i kontrola spektra i zaštita elektromagnetskih posla“, napomenuo je Butković.

Sustavni nadzor sigurnosti i zaštite civilnog zračnog prometa

Vezano za Prijedlog odluke o davanju odobrenja na Godišnji program rada Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo za 2020. godinu, Butković je izdvojio da će agencija nastaviti sustavno provoditi nadzor sigurnosti i zaštite civilnog zračnog prometa, uključujući certificiranje i licenciranje zrakoplovnih subjekata, kao i obavljati druge poslove.

„U cilju daljnjeg unaprjeđenja rada i razvoja djelatnosti, agencija će u 2020. godini nastaviti provoditi razvojne projekte“, kazao je i dodao da su financijska sredstva za obavljanje i razvoj djelatnosti agencije planirana u državnom proračunu za 2020. godinu u iznosu od 103,7 milijuna kuna.

Dubrovnik domaćin najvećoj svjetskoj konferenciji o fuziji

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo o nad međunarodnom konferencijom o fuziji SOFT – 2020, koja će se održati u Dubrovniku od 20. do 25. rujna 2020. godine. 

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić izvijestio je da je riječ o najvećoj svjetskoj konferenciji o fuziji. Konferenciju organizira Institut Ruđer Bošković u partnerstvu s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Hrvatskom udrugom poslodavaca i Europskom agencijom za fuziju.



Pisane vijesti