Povijesna odluka o otvaranju pregovora; Hrvatska snažno stoji uz Bosnu i Hercegovinu na europskom putu

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/28 ozujka/VRH_7393-01.jpeg

Premijer Andrej Plenković podsjetio je da je krajem prošlog tjedna održano Europsko vijeće u Bruxellesu, gdje je donesena povijesna odluka o otvaranju pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Naglasio je da je riječ o izrazito važnoj i strateškoj odluci za koju se Hrvatska snažno zalagala. "Ona omogućuje Bosni i Hercegovini da ulovi korak s drugim zemljama jugoistoka Europe, a važna je i za Hrvate kao ravnopravan i konstitutivan narod", kazao je Plenković, poručivši da će naša zemlja svojim iskustvom iz pristupnoga procesa pomoći svim institucijama Bosne i Hercegovine u pridruživanju Europskoj uniji.

Otvarajući današnju, 296. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.

Podsjetio je da je krajem prošlog tjedna održano Europsko vijeće u Bruxellesu, gdje je donesena povijesna odluka o otvaranju pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Naglasio je da je riječ o izrazito važnoj i strateškoj odluci za koju se Hrvatska snažno zalagala.

"Ona omogućuje Bosni i Hercegovini da ulovi korak s drugim zemljama jugoistoka Europe, a važna je i za Hrvate kao ravnopravan i konstitutivan narod", kazao je Plenković, poručivši da će naša zemlja svojim iskustvom iz pristupnoga procesa pomoći svim institucijama Bosne i Hercegovine u pridruživanju Europskoj uniji.

Posebno je čestitao predsjedateljici Vijeća ministara Borjani Krišto na brojnim poduzetim reformama, istaknuvši da će Hrvatska kao dobra susjeda, partnerica i zagovornica europskoga puta, stajati uz Bosnu i Hercegovinu.

Obilježena 4. godišnjica razornog potresa u Zagrebu; Nastavljamo s obnovom

Premijer je podsjetio i da je prošloga tjedna obilježena 4. godišnjicu razornog potresa u Zagrebu te da je potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić bio na konferenciji o obnovi, koja je, kako je rekao, itekako važna i značajna za hrvatske građane i institucije. 

Rekao je da je 10 sekundi potresa oštetilo 26.000 zgrada i domova, a procijenjena šteta iznosila je 11,6 milijardi eura.

Kazao je da je Vlada priskrbila 2,5 milijardi eura za obnovu Zagreba i Banovine, iz Fonda solidarnosti, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, zajmova Svjetske banke i Držanoga proračuna.

"Odlučili smo se za koncept cjelovite konstrukcijske obnove sa snažnom i protupotresnom zaštitom", naglasio je Plenković, dodavši da je završeno tri tisuće postupaka obnove te je u ovom trenutku otvoreno 428 gradilišta. Riječ je, kazao je, o izgradnji i rekonstrukciji 212 višestambenih zgrada.

Intenzivirali su se napori na području zagrebačkog potresa, Banovine, ali i drugih županija pogođenih potresom, rekao je premijer. Zahvalio je potpredsjednicima Vlade Bačiću i Medvedu te ministrici Obuljen Koržinek na doprinosu, izrazivši uvjerenje da će se obnova još više dinamizirati.

"Obilježili smo i Dan narcisa s ciljem jačanja svijesti o prevenciji raka dojke. To je sve dio naše politike u borbi protiv karcinoma", kazao je Plenković, zahvalivši svim nevladinim udrugama koje se zalažu za preventivne preglede i pomažu pacijentima i njihovim udrugama.

Hrvatska vatrogasna flota jedna od najvažnijih na Mediteranu

Predsjednik Vlade podsjetio je da je ministar Božinović s potpredsjednicom tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambaul potpisao ugovor za nabavu dva nova vatrogasna zrakoplova. Dodao je da su naručeni od kanadske tvrtke De Havilland i Hrvatskoj će biti na raspolaganju za pet godina.

Cijena svakog zrakoplova je nešto više od 50 milijuna eura te su u stopostotnom iznosu financirani europskim sredstvima.

Naglasio je da će se broj hrvatskih zrakoplova povećati sa šest na osam, što hrvatsku flotu čini jednom od najvažnijih na Mediteranu.

Osim protupožarnih aktivnosti u Hrvatskoj, rekao je, pokazali smo i da snažno pomažemo naše susjede kad god im treba, ali i druge zemlje poput Turske i Izraela. 

Renesansa hrvatske obale

Predsjednik Vlade sudjelovao je i na otvorenju proširene ribarske luke Santa Marina u Općini Tar Vabriga u koju je uloženo oko 7 milijuna eura.

Kazao je da je riječ o jednoj od 60 luka koja je izgrađena u okviru politike renesansa hrvatske obale te će pridonijeti jačanju ribarskih aktivnosti u ovoj istarskoj općini.

Uručeni vrijedni ugovori za razvoj zdravstvenog turizma i poboljšanje uvjeta života romske i drugih manjina

Premijer je izvijestio i da je uoči današnje sjednice Vlade uručeno 16 ugovora za razvoj zdravstvenog i aktivnog turizma, vrijednih 106 milijuna eura, čime se, kako je rekao, jačaju kapaciteti kontinentalnih županija.

Naglasio je da su danas uručena i 23 ugovora vrijedna milijun i 350 tisuća eura kroz Program za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine. Dodao je da Vlada provodi brojne operativne programe i za druge nacionalne manjine.



Pisane vijesti