Povjerenica EK Bulc: Hrvatska se uključila u sve važne projekte Europske unije na području prometa

  • Slika /Vijesti/2015/lipanj/19 lipnja/DSC_9946webZM.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s povjerenicom Europske komisije za promet Violetom Bulc. Nakon sastanka s premijerom, povjerenica Bulc sastala se i s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem te ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem.

U izjavi za medije, povjerenica Bulc rekla je da je Hrvatska važan čimbenik u realizaciji devet europskih koridora koji su povezani u TEN-T mrežu (Transeuropsku prometnu mrežu). „Hrvatska se, kao najnovija članica, uključila u sve važne projekte Europske unije na području prometa“, kazala je
povjerenica Bulc.
 
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić naglasio je dobru suradnju s povjerenicom EK za promet Violetom Bulc. Izvijestio je da su na sastanku razgovarali o tri teme. „Prvo su projekti CEF-a jer Hrvatskoj je na raspolaganju 450 milijuna eura u sljedećem razdoblju, po projektima „specijalnog fonda“ koji, prije svega, povezuje zemlje koje se nalaze na koridoru“, kazao je ministar. Pojasnio je da je Hrvatska u prvom natječaju prijavila 14 projekata, te se rezultati očekuju sredinom sedmog mjeseca, dodavši da se spremaju projekti i za drugi poziv. „To nam je osobito važno jer jedan dio željeznice Hrvatska planira financirati kroz CEF“, istaknuo je.
 
„Drugo pitanje na kojem surađujemo je pitanje „četvrtog željezničkog paketa“ i pitanje liberalizacije željezničkih usluga putničkog prijevoza“, rekao je ministar Hajdaš Dončić, podsjetivši da je robni prijevoz liberaliziran 2013. godine. „Ovdje mi zagovaramo određenu tezu da do 2021./2022. nema unutarnje liberalizacije u prometu, ali snažno podupiremo donošenje „četvrtog željezničkog paketa“ jer bi to omogućilo bolju protočnost i više konkurencije u domaćem željezničkom transportu“, pojasnio je ministar i zaključio: „Treće pitanje na kojem surađujemo je open sky ili „slobodno nebo“, gdje zajedno podržavamo zakonodavni paket koji, prije svega, ide prema zaštiti putnika“.

Foto: Vlada RH, Hina



Pisane vijesti