Povjerenik Europske komisije Oettinger: Hrvatska trenutačno stoji jako dobro i bilježi pozitivan gospodarski trend

Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/8 ožujka/Oettlinger/1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima povjerenika Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günthera H. Oettingera.
 

Potpredsjednik Europske komisije Oettinger posjetio je Hrvatsku u sklopu svoje turneje po svim članicama Europske unije kako bi se upoznao s njihovim stajalištima o financiranju Europske unije i Višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje nakon 2020. godine.
 
Uz predsjednika Vlade na sastanku su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar financija Zdravko Marić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.
 
Predsjednik Vlade Plenković s povjerenikom Oettingerom razgovarao je o političkim prioritetima Višegodišnjeg financijskog okvira te o prioritetima Republike Hrvatske. Naime, sredinom veljače Europska komisija je predstavila smjernice za raspravu o višegodišnjem europskom proračunu. Za Hrvatsku  su osobito važna, naglasio je Plenković, odgovarajuća sredstva za kohezijsku politiku, poljoprivredu, za ravnomjeran regionalni razvoj svih dijelova  ne samo Europske unije, nego i hrvatskih regija, za migracijsku politiku, obrazovanje, pitanja sigurnosti,  istraživanje, razvoj, obranu, digitalnu ekonomiju i digitalno društvo.
 
Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da su od toga, u idućih sedam godina najvažnije kohezijska i zajednička poljoprivredna politika te je, uz ostale nabrojene prioritete, naveo  potrebe gospodarstva i investicijskih aktivnosti s naglaskom na njihovu održivost, gospodarski rast te brigu za mlade.
 
Na konferenciji za novinare nakon sastanka, ministar financija Marić ponovio je prioritete koje je Hrvatska, kao najmlađa od zemalja članica i zemlja s velikim očekivanjima od nove financijske perspektive, istaknula u tom novom proračunskom okviru. Kazao je da je za Hrvatsku demografija na samom vrhu popisa prioriteta te da su povjereniku predstavljeni ne samo svi naši napori, nego i vjerovanje da će i u sljedećoj financijskoj perspektivi demografska pitanja biti od ključnog interesa.
 
„Zadovoljni smo samom strukturom Europskih fondova, a slažemo se i oko toga da će Europska komisija poduprijeti prijedloge za dodatnom fleksibilizacijom i pojednostavljenjem procedura kako bi Hrvatska bila još uspješnija u apsorpciji europskih sredstava“, naveo je ministar financija Marić i dodao da se razgovaralo i o iznimno važnom pitanju za Hrvatsku, a to je ravnomjerni regionalni razvitak. 
 
„Naravno, iz perspektive slabije razvijenih gospodarskih regija, bilo da govorimo o našem projektu Slavonije, Baranje i Srijema, bilo da govorimo o Srednjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom Kotaru, Sjevernoj Hrvatskoj, dalmatinskom zaleđu ili nekom drugom području, svemu onome važnom da se doprinese ravnomjernom razvoju, jer se kaže da je zemlja jaka, koliko i njezina najslabija gospodarska regija“, naglasio je ministar Zdravko Marić.
 
Današnji razgovor s europskim povjerenikom Oettingerom, ministar je ocijenio izuzetno dobrim i konstruktivnim te je najavio da će navedene prioritete braniti i u Sofiji gdje će se okupiti svi ministri financija zemalja Europske unije i razgovarati o ovoj temi.
 
Povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günther Oettinger podsjetio je da se u Bruxellesu raspravlja o Višegodišnjem financijskom okviru za 27 država članica u sljedećih deset godina.
 
Naveo je da je to razlog njegova posjeta Hrvatskoj kako bi se u razgovorima s Vladom, predsjednicom i Hrvatskim saborom upoznao s očekivanjima, ali i iskustvima najmlađe države članice s obzirom na sredstva iz europskog proračuna koja su joj na raspolaganju u sljedećem desetljeću.  
 
Što se tiče gospodarskog razvoja, povjerenik Europske komisije Oettinger rekao je da Hrvatska trenutačno stoji jako dobro i bilježi pozitivan gospodarski trend.
 
Govoreći o razvoju u 2018., 2019. i 2020., povjerenik je ocijenio da su perspektive za Hrvatsku trenutno jako dobre. Dodao je da bi europski programi u tom smislu mogli poduprijeti gospodarski rast i razvoj u Hrvatskoj te je zbog toga potrebno uskladiti nacionalne programe i strategije s europskima.
 
Izvijestio je da u okviru europskog proračuna postoje dva programa koja su od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku, pojasnivši da je riječ o Kohezijskom fondu te sredstvima koja su namijenjenima programima za financiranje poljoprivrede.
 
"A te programe želimo očuvati u budućnosti, modernizirati ih i pojednostaviti pravila za dobivanje sredstava iz ovih fondova", kazao je.  
 
Dodao je kako u slučaju Hrvatske, koja je s obzirom na broj stanovnika jedna od manjih članica Europske unije, EU mora uzeti u obzir i regionalnu perspektivu.
 
Naglasio je kako pored programa koji postoje dugi niz godina, danas Europska unija ima i nove zadaće, kao što je migracijska politika, politika zaštite granica i obrambena politika, u koje u budućnosti mora što više ulagati.
 
Nastavno na razgovore koje je predsjednik Vlade Andrej Plenković vodio s kolegijem povjerenika i predsjednikom Europske komisije Junckerom prije nekoliko tjedana u Bruxellesu, danas je bilo riječi i o hrvatskim ambicijama za ulazak u Schengenski prostor, kazao je povjerenik Oettinger.
 
Naglasio je da Schengenski prostor predstavlja značajno pojednostavljenje kretanja roba, ljudi i usluga, što znači i pojednostavljenje za investitore.
 
Što se tiče druge ambicije Hrvatske, odnosno ulaska u eurozonu, razgovarali su o sredstvima koja su predviđena u proračunu Europske unije za sve kandidate koji žele pristupiti eurozoni, kao i sredstvima koja su predviđena za razne reforme koje je u tom smislu potrebno poduzeti.
 
Također, jedna od tema sastanka bilo je i predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, u prvoj polovici 2020. godine, za što pripreme već traju, a Europska komisija pomoći će Hrvatskoj da se što bolje pripremi za tu važnu zadaću, poručio je povjerenik Oettinger.
 
 



Pisane vijesti | Govori i izjave | Vanjski i europski poslovi | Andrej Plenković