Povjerenstvo za željeznicu o Riječkom prometnom pravcu: Nova pruga zadovoljavat će budući teretni promet Luke Rijeka

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/povjerenstvo_za_zeljeznicu_o_rijeckom_prometnom_pravcu_nova_pruga_zadovoljavat_ce_buduci_teretni_promet_luke_rijeka.jpg

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića, danas je u Banskim dvorima održana druga sjednica Povjerenstva za željeznicu. Uz premijera sjednici su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar financija Slavko Linić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal.

U izjavi za novinare nakon sjednice, ministar Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da je Povjerenstvo donijelo dva zaključka. „HŽ Putnički kreće u nabavu 44 nova vlaka, od toga su 32 elektromotorna vlaka, dakle 16 za gradski i 16 za regionalni prijevoz, a 12 vlakova su dizel vlakovi za regionalni prijevoz na hrvatskim prugama. Sami detalji natječaja i cijene samih vlakova bit će poznati u narednih 14 dana u operativnom planu restrukturiranja Hrvatskih željeznica. Nabavom novih vlakova HŽ će postati konkurentniji drugim oblicima prijevoza“, kazao je ministar.

Drugi zaključak odnosi se na Riječki prometni pravac. Prema riječima ministra, to je ujedno i prvi „Policy Paper“ koji je nastao u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, a na kojem je radilo 40-ak različitih stručnjaka. „Ali ne samo kao željeznički pravac, nego i u smislu potencijala u Luci Rijeka, koja uključuje i Zagrebačku obalu i Brajdicu. Krenulo se sa pretpostavkom da je sadašnji kapacitet 150.000 TEU-a, što je oznaka za kontejnere, i da maksimalno kod izgradnje Zagrebačke obale i Brajdice u prvoj i drugoj fazi taj kapacitet može biti milijun i dvjesto tisuća TEU-a, to jest tih kontejnerskih jedinica. Samim time definiran je način njegove izgradnje“, pojasnio je ministar.

Kod Riječkog prometnog pravca radi se o nekoliko dionica. Prvo, o dionici Skradnik – Zagreb, koja se projektira sredstvima EU-a, a projektiranje će biti završeno 2015. godine. „Tu se radi o novoj, dvokolosječnoj pruzi od Skradnika do Zagreba“, kazao je ministar. „Drugi dio uključuje dio koji ide od Skradnika na Škrljevo, gdje će se taj pravac „ispeglati“, što znači da će na većini tog pravca biti dvokolosječna pruga, osim u dijelu od Delnica do Skradnika, gdje će ostati jednokolosječna pruga. Završetak svih radova ovdje je predviđen 2019. godine“, kazao je ministar te naglasio da upravo ta nova, „ispeglana“, pruga Riječkog prometnog pravca, koji kreće u Rijeci a završava u Botovu u Mađarskoj, apsolutno zadovoljava budući promet tereta u Riječkoj luci.



Pisane vijesti