Povrat poreza u 2023. dobit će oko 150 tisuća mladih, uz kontinuirano poticanje sigurnijeg zapošljavanja

Mjera rasterećenja dohotka mladih dio je četvrtog paketa poreznog rasterećenja građana i gospodarstva koja je na snagu stupila 2020. Svi mladi do 25 godina koji su zaposleni preko ugovora o radu u potpunosti su oslobođeni plaćanja poreza na dohodak.

Vlada je u ovom mandatu donijela niz mjera za mlade, među kojima se ističe smanjenje poreznih stopa poreza na dohodak i povećanje osobnog odbitka, kojima se utjecalo na povećanje raspoloživog dohotka mladih.

Tako je mjerom za mlade donesenom 2020. umanjena godišnja obveza poreza na dohodak po osnovi plaće do porezne osnovice od 360 tisuća kuna (47.780,28 eura) - za 100 posto mladima do 25 godina života te za 50 posto mladima od 26 do 30 godina života.

Svi, dakle, mladi do 25 godina koji su zaposleni u potpunosti su oslobođeni plaćanja poreza na dohodak.

Na temelju ove mjere, valja istaknuti, godišnje povrat poreza dobije oko 150 tisuća mladih.

Prosječan povrat po osobi 590 eura

Prosječan povrat po osobi je 590 eura. Ove godine povrat poreza dobit će preko 150 tisuća mladih u vrijednosti od preko 90 milijuna eura, a uplate počinju u svibnju. Na stranicama Porezne uprave svaka osoba uz ključne podatke može informativno izračunati svoj povrat poreza, a posebno je istaknut izračun za mlade.

U e-savjetovanju je Nacionalni program za mlade od 2023. do 2025. godine

Uz navedenu mjeru, Vlada kontinuirano radi na sigurnijem zapošljavanju mladih. Stopa nezaposlenosti mladih smanjena je za osam postotnih bodova - prema zadnjim dostupnim podacima iznosi 16,6 posto, za razliku od 2016. kada je iznosila 24,6 posto.

Uz to, ukinuta je mjera Stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) te se jačaju mjere pripravništva i samozapošljavanja mladih kao kvalitetnije perspektive zapošljavanja mladih. 

U e-savjetovanju je Nacionalni program za mlade od 2023. do 2025. godine u kojem su istaknute pojedine mjere za mlade, a koji sadrži i Aneks u kojem su izdvojene pojedine sektorske mjere za mlade koje se provode na temelju drugih strateških dokumenata Vlade.

Mjere aktivne politike zapošljavanja - uključeno 75.066 mladih

Dodajmo još da je od 2017. do 2021. kroz mjere aktivne politike zapošljavanja uključeno ukupno 75.066  mladih osoba. Mjere aktivne politike zapošljavanja provođene u tom razdoblju uključivale su, primjerice, potpore za zapošljavanje, potpore za pripravništvo, potpore za samozapošljavanje, potpore za usavršavanje, obrazovanje i osposobljavanje ili pak potpore za skraćivanje radnog vremena.

U razdoblju od početka 2017. do kraja 2021. ugovoreno je 1,1 milijardi kuna (151 milijun eura) bespovratnih sredstava.

Osiguravaju se i sredstva za zapošljavanje mladih u pojedinim strateškim granama - od specijalizacija u zdravstvu do podrške zapošljavanju mladih znanstvenika za razvoj hrvatskog sustava znanosti i obrazovanja.

Podsjetimo, ovaj je tjedan započelo i zaprimanje prijava za subvencionirane stambene kredite u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama, za što je osigurano 9,3 milijuna eura. Mjera je to koja je uspostavljena 2017. godine i kojom je do sada subvencionirano rješavanje stambenog pitanja za preko 27 tisuća mladih obitelji. U narednom razdoblju očekuje se subvencioniranje dodatnih 5.500 kredita.   

Pisane vijesti