Pozicioniramo Hrvatsku na svjetskoj turističkoj karti kao jednu od zdravstveno najsigurnijih destinacija

Slika /Vijesti/2024/Kolovoz/18_kolovoza/Beros_1808.jpeg

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je dodatni tim Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije za pružanje zdravstvene zaštite u gradu Hvaru te zahvalio liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji nose najveći teret osiguravanja zdravstvene skrbi turistima.

Za vrijeme obilaska ministar zdravstva je s kolegama razmijenio informacije te saslušao prijedloge kako bi projekt turističkih ambulanti već u idućoj turističkoj sezoni bio još efikasniji.

Dodatni timovi pri domovima zdravlja na 37 lokacija pružili 8.000 zdravstvenih usluga

Dodatni tim za pružanje zdravstvene zaštite na Hvaru započeo je s radom 15. srpnja i radit će do kraja kolovoza, a do sada se dodatnom timu u gradu Hvaru obratilo više od 136 turista kojima je pružena zdravstvena skrb, od čega su 60 posto bili domaći turisti.

U svrhu unaprjeđenja pružanja zdravstvenih usluga turistima, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti uređena je organizacija turističkih ambulanti. Tako je turistima ove godine omogućeno pružanje usluga radom dodatnih privremenih timova u domovima zdravlja Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Osječko-baranjske te Bjelovarsko-bilogorske županije.

Uzevši u obzir raspoloživi kadar, trenutačno rade timovi na 37 lokacija, a gledajući na ukupnoj razini, dodatni timovi pri domovima zdravlja u cijeloj Republici Hrvatskoj imali su osam tisuća posjeta ili pruženih zdravstvenih usluga do kraja srpnja.

Hitna helikopterska služba do sada imala 491 let, a brze brodice 295 intervencija

"U sklopu reforme zdravstva koju provodimo u ovom trenutku tri su iznimno važna projekta za turizam Republike Hrvatske i pružanje brze zdravstvene skrbi građanima i turistima. Formirani su dodatni timovi za pružanje zdravstvene zaštite turistima radi brzog pružanja medicinske skrbi, ali i smanjenja povećanog pritiska na sustav primarne i bolničke zdravstvene zaštite - ordinacije obiteljske (opće) medicine, izvanbolničke i bolničke hitne službe. Uspostavljena je i helikopterska hitna medicinska služba koja je do sada imala 491let, od čega je samo baza Split imala 238 intervencija, a tu su i brze brodice, pomorska hitna medicinska služba, koje su imale 295 intervencija", istaknuo je Beroš.

Naglasio je i da su svjesni toga da je turizam najznačajnija gospodarska grana, te da Ministarstvo zdravstva u sinergiji s Ministarstvom turizma i sporta doprinosi etabliranju Hrvatske na svjetskoj turističkoj karti kao jednoj od zdravstveno najsigurnijih destinacija.

"Zahvaljujem svim djelatnicima u zdravstvu na njihovom predanom radu, a posebice liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji nose najveći teret osiguravanja zdravstvene skrbi turistima", poručio je ministar zdravstva.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Zdravlje | Vili Beroš