Pozitivnim mjerama učinit ćemo sve da se što manje žena odluči na prekid trudnoće

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/2 ožujka/Kujundzic.jpg

Po završetku sjednice Vlade u Banski dvorima ministar zdravstva Milan Kujundžić govorio je o Nacrtu prijedloga zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda. 

Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda usklađuje se domaće zakonodavstvo s  pravilima EU, a prema ministrovim riječima to je jedan od žurnih zakona, u čiju realizaciju se krenulo odmah pri formiranju Vlade. Pojasnio je da je najviše vremena u pripremi zakona uzelo e-savjetovanje, a potom sve ostale procedure. U ovom prijedlogu, za kojeg očekuje da će ga Sabor prihvatiti kroz četiri tjedna, uvažene su direktive, dobra praksa zemalja koje su to ranije provele, ali čuvan je interes i zdravlje ljudi, posebno mladih kako bi ih što manje postalo ovisno o duhanu.  
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz rokove dodao je da ne bi trebalo biti nikakvih penala, ministar Kujundžić osvrnuo se na nedavne razgovore s predstavnicima Europske komisije na tu temu i rekao: "Vjerujem da su uvažili da je 2016. bila usporena zbog izbora te da će prihvatiti objašnjenje da ova Vlada nije gubila niti jedan dan nego je maksimalno brzo pripremila Zakon".
 
Oko izmjene zakona iz 1978. kojim je reguliran pobačaj u Hrvatskoj te o preporuci  Ustavnog suda da se novi zakon donese u iduće dvije godine, ministar je kazao da će Vlada u iduće dvije godine pripremiti novi zakon. „Žurno će se krenuti u pripremu i raspravu, pritom će se čuvati pravo na život, koje počinje sa začećem, a s druge strane čuvati pravo žene na odabir".
 
Naglasio je da će pokušati učiniti sve da se što manje žena odluči na prekid trudnoće, odnosno da se odluči čuvati život, ali ne zabranom, nego pozitivnim mjerama.  
 
„Sadašnji zakon je star 40 godina i neke stvari je potrebno i formalno promijeniti“, zaključio je.

Pisane vijesti