Pozivam građane da se pridržavaju mjera jer je to jedini načni da se uspori širenje virusa u Hrvatskoj

Slika /Vijesti/2020/10 listopad/21 listopad/HN20201021770084.JPG

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da je terenska pokazna vježba 'Jastrebarsko 2020'' potvrda uspješnosti u jačanju sustava civilne zaštite i opremanju svih njegovih sastavnica.

''Danas smo vidjeli koliko je važno ulagati u sustav civilne zaštite. Tekuća godina nas je upozorila na činjenicu da moramo stalno nadograđivati postojeću opremu i kapacitete'', kazao je Božinović.

Ministar je naglasio da je MUP povukao značajna sredstva iz fondova Europske unije radi jačanja sustava domovinske sigurnosti. Dodao je i da će resorno ministarstvo nastaviti s opremanjem svih sastavnica MUP-a.

Govoreći o prikazanoj opremi, Božinović je pojasnio da je primarna svrha nabavljene tehnike traganje i spašavanje u slučaju zrakoplovnih nesreća na teritoriju Republike Hrvatske, uključujući i teritorijalne vode, dok je sekundarna svrha opreme traganje i spašavanje u uvjetima urbanih nesreća poput potresa i klizišta.

''U recentnom razdoblju se pokazalo koliko je bitno imati uvježbane ljude i kvalitetnu opremu. Važno je i nadalje raditi na uvježbanosti Državne interventne postrojbe civilne zaštite koja je dokazala i dokazat će svoju profesionalnost u stručnost u pravovremenom, fleksibilnom i kvalitetnom reagiranju kako bi zaštitili živote naših građana'', zaključio je Božinović.

Tema vježbe je bila prezentacija i uvježbavanje rada s novonabavljenom opremom za spašavanje u slučaju pada zrakoplova te prezentacija operativnih sposobnosti prilikom spašavanja putnika iz srušenog zrakoplova.

Riječ je opremi vrijednoj više od 11 milijuna kuna koja je nabavljena iz tzv. rutnih naknada kojoj Hrvatskoj uplaćuje Europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL).

Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera

Odgovarajući na pitanja novinara, Božinović je kazao da će se oni, u situaciji dok broj zaraženih koronavirusom raste, najviše usredotočiti na kažnjavanje svih ponašanja koja nisu u skladu s epidemiološkim mjerama, posebice kad je riječ o pravnim osobama.

Rekao je da ne bi bilo potrebe za dodatnim aktivnostima sprječavanja širenja zaraze koronavirusa kad bi se već donesene mjere primjenjivale onako kao su zamišljene, ispregovarane i u konačnici propisane.

Pratimo situaciju, brojevi rastu, brojevi rastu i izvan Hrvatske, ustvrdio je Božinović, naglasivši da će se oni najviše koncentrirati na propisane mjere, posebice obveze pravnih osoba koje organiziraju događaje ili se bave gospodarskom djelatnošću s fluktuacijom ljudi

Pritom će biti usmjereni, kazao je, na sankcioniranje svih ponašanja koja nisu u skladu s epidemiološkim mjerama.

Ustvrdio je da su uložili veliki napor, uključujući Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je donio detaljne preporuke za sve gospodarske i socijalne aktivnosti kako se ne bi zatvorili.

„To je napor koje je pretočen u konkretne preporuke Stožera”, rekao je Božinović pozvavši sve građane da se pridržavaju tih mjera jer je to jedini načni da se uspori širenje virusa u Hrvatskoj.

Građani se trebaju suzdržati od velikih druženja

Naglasio je da se građani sve dok traje epidemija trebaju suzdržati od velikih druženja, privatnih zabava i sastajanja.

Napomenuo je da oni mjere propisuju za javne događaje, dok ono što se događa u domovima ne mogu i ne žele kontrolirati. Upozorio je, međutim, da se upravo u tim okolnostima građani najviše opuste zbog čega dolazi do širenja virusa kad se vrate svom domu ili idu na radno mjesto.

„Nije ovo velika filozofija. U praksi nije ugodno ni lagano nositi masku kad ne možemo održati fizičku distancu, ali to nije toliko teško dok je to jedini način da se prebrodi kriza", poručio je.

Stožer, istaknuo je, može donositi odluke i epidmeolozi propisivati preporuke, ali se ništa neće postići ako građani to ne prihvate.

Božinović je najavo pojačane inspekcije usmjerene na neodgovorno ponašanje, objasnivši da će se sankcionirati organizatori i vlasnici objekata ako se u njihovom objektu ne pridržavaju mjere i naveo da je primjerice za plesanje u klubovima propisana sankcija od 30 tisuća kuna.

Novinarima je odgovorio da se policijski sat neće uvoditi kao što je to učinila Slovenija u kojoj je također zabilježen značajan broj novih slučajeva zaraze.

Sad smo tek na početku jesenje-zimskog razdoblja za koje nitko ne može reći do kojih vrhunaca može ići ova epidemija pa je jedini način da se svatko za sebe drži mjera i virus će sporije funkcionirati u stanovništvu, zaključio je.

Odgovoran pristup je da sjednicu Vijeća treba kvalitetno pripremiti

Ministar je novinarima kazao da sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je zatražio predsjednik Zoran Milanović treba kvalitetno pripremiti zbog čega će angažirati koordinaciju domovinske sigurnosti.

"Mi u vladi od prvog dana radimo i razgovaramo o svemu vezano za teški zločin s elementima terorističkog akta”, rekao je Božinović, upitan treba li doći do sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je zatražio predsjednik Milanović.

Najavio je da će se angažirati koordinacija za domovinsku sigurnost, što će biti poznato danas ili sutra.

Objasnio je da takvu sjednicu koju sazivaju predsjednik i premijer treba kvalitetno pripremiti sa svih aspekata izvršne vlati, što znači da će biti uključeni svi resori i ministri koji na temu napada na Markovu trgu, ali i radikalizacije u društvu i govora mržnje trebaju dati doprinos raspravi. "Tek nakon toga to treba ići na višu razinu", smatra Božinović.

Upitan je li neodgovorno od premijera što već nije sazvao sjednicu vijeća, rekao je da su u koordinaciji domovinske sigurnosti uključene sve sastavnice sigurnosnog sustava u Hrvatskoj, uključujući i osobe koje imenuje predsjednik republike.

"Ovo je odgovoran pristup zato što moramo sagledati taj problem sa svih aspekata i trebaju se uključiti stručne službe koje se time bave kako bi se pripremio kvalitetan materijal", istaknuo je Božinović.

Guardian ne piše o tome kako hrvatska policija humano djeluje

Komentirajući napise Guardiana o navodnom prošlotjednom zlostavljanju migranata od strane hrvatske policije, rekao je da su taj list i konkretni novinar već više puta objavljivali članke u kojima su optuživali hrvatsku policiju za nezakonito djelovanje, što se na kraju pokazalo neutemeljenim.

Zanimljivim smatra da nikad nisu rekli ništa o tome kako hrvatska policija humano djeluje na granici, koliko je ljudi i trudnica spasila.

Ranije optužbe su se pokazale neutemeljenima, no policija će istražiti i nove optužbe zbog sebe, MUP-a i Republike Hrvatske, zaključio je Božinović.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović