Pozvat ćemo sindikate na razgovor - bio bi dobar signal da djeca idu u školu

Slika /Vijesti/2019/11 studeni/29 studenog/0-02-0a-5e170ecac4e6931b02fb091d339dddbaba99d561b576864d027b6b763bd00286_394c70e1.jpg

Premijer Andrej Plenković najavio je da će pozvati obrazovne sindikate ponovno na razgovor istaknuvši kako bi bio jako dobar signal da djeca idu u školu. Dodao je da Vlada vodi odgovornu politiku te da je napravila velike iskorake u politici plaća, koje će u mandatu rasti i do 23 posto, a želi riješiti i pitanje koeficijenata.

Nakon sudjelovanja na Konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo", predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara, koje je zanimalo što će se dalje događati ako sindikati u sustavu obrazovanja odbiju Vladinu ponudu.
 
Premijer Plenković kazao je kako prvo mora čuti direktno od predstavnika sindikata kako su ono ocijenili ovaj proces.
 
Apelirao je na razum, ponovivši da od početka štrajk u školama sam po sebi ima neobične konotacije.
 
"On nije karaktera koji se tiče samo onih koji nešto ne rade. On se odnosi na djecu, na djecu su svi najosjetljiviji, to svi jako dobro znamo. Tu su i roditelji, tu su poslovi i drugih ljudi, koji onda moraju brinuti kako riješiti probleme. No, tražit ćemo rješenje", kazao je premijer.
 
Veliki iskoraci u politici plaća, bez zaduživanja budućih generacija
 
Ponovio je i sve što je Vlada učinila po pitanju politike plaća istaknuvši kako pritom vodi odgovornu politiku i nije zadužila buduće generacije.
 
"Mi vodimo toliko odgovornu politiku da ne želim da na kraju mandata kažem: evo, ovo sam vam ostavio kao neku pasivu i minus pa se vi s time mislite. Dakle, donosim toliko odgovorne odluke da za njih imam financijsku podlogu koja je utemeljena na realnoj prihodovnoj strani proračuna", naglasio je.
 
Upozorio je da kada bi Vlada krenula putem nerazumnog i neracionalnog zaduživanja i trošenja, u svim bi se segmentima vrlo brzo osjetili koraci nazad, što ne bi bilo dobro ni za koga.
 
Premijer dodaje kako je rješenje koje je Vlada ponudila bilo jako dobro te izrazio uvjerenje da su sindikati koji su bili s njim na sastanku imali osjećaj da mogu vjerovati njegovoj Vladi.
 
Podsjetio je da je odmah nakon prvog prosvjeda na Markovu trgu pozvao predstavnike sindikata na razgovor i kao zalog povjerenja ponudio im odmah na plaću dodatnih 2 posto, što je lakonski odbijeno.
 
"Ne može se reći da mi nismo radili iskorake. Iskoraci su bili non stop. Ne bi bilo ni ovih 2+2+2 da ja nisam odustao, odnosno mi kao Vlada, od jednog boda PDV-a", kazao je Plenković.
 
Koeficijenti su izrazito zamršena priča koju Vlada želi riješiti
 
Upitan hoće li u nastavku razgovora na stolu biti povećanje koeficijenata, kao što traže sindikati, odgovorio je kako treba prvo čuti sindikate danas.
 
Pojasnio je da se ne može uspoređivati povećanje koeficijenata s uredbom u koeficijentima za Državni inspektorat, kazavši kako se u tom slučaju morala donijeti posebna uredba jer se radi o novom tijelu, ali da su koeficijenti ostali na istoj razini koju su ti zaposlenici imali ranije u raznim ministarstvima.
 
Istaknuo je da pritom stvar volumena nije irelevantna – odnosno nije isto rješava li se do 500, 800, 2.000 ljudi, ili 90.000 ljudi, što ima puno veći proračunski efekt.
 
"To ne znači da ih ne treba riješiti i zato smo rekli ako su nam došli za stol ljudi koji smatraju da je njihova frustracija plod višegodišnjega zanemarivanja, nepravde, zaostajanja, onda OK, 'ajmo sada to iskoristiti, naći premosnicu da riješimo odmah što god možemo, maksimalno idemo u susret", dodao je premijer ustvrdivši da bi sa svim do sada ponuđenim u mandatu ove Vlade plaća bila viša i do 23,1 posto.
 
Govoreći o socijalnom dijalogu, pojasnio je da su dva okvira o kojima se pregovara o osnovici, kroz temeljni kolektivni ugovor, te o dodacima, kroz granske kolektivne ugovore. Pitanje koeficijenata, dodao je, u načelu nije predmet pregovora između Vlade i sindikata.
 
Usprkos tome, ističe premijer, Vlada je čula poruku sindikata i odlučila uzeti ozbiljnu vanjsku instituciju koja će pomoći u toj izrazito zamršenoj priči o koeficijentima.
 
"Svi su svjesni da to treba napraviti. Ako smo rekli - OK idemo sada učiniti premosnicu da riješimo ovo što je bitno – dakle da nema financijske nepravde, 'ajmo onda zajedno dogovoriti da bude novi sustav plaća pravedan. To je cijeli smisao", rekao je premijer Plenković i dodao:
 
"Pričekat ćemo sada razgovor, djeca moraju ići u školu, to bi bilo najvažnije. To bi bio jako dobar signal, da djeca idu u školu".

Pisane vijesti