Predsjednica Vlade na potpisivanju Sporazuma o suradnji, unapređenju i razvoju športa u RH

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_potpisivanju_sporazuma_o_suradnji_unapredenju_i_razvoju_sporta_u_rh.jpg

ZAGREB, 3. rujna 2010. (Hina) - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) potpisali su danas u nazočnosti predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor Sporazum o suradnji na unapređenju i razvoju Športa u Hrvatskoj.

"Ovo je vrlo važan dan za budućnost Hrvatske, jer se ulaganje u mlade uvijek na kraju isplati. Posebno podupirem ideju oko zapošljavanja športaša u Hrvatsku vojsku, jer oni cijeli svoj život treniraju i pronose slavu naše domovine, a na kraju karijere ipak moraju riješiti svoju egzistenciju", izjavila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor i naglasila da tako rade ostale zemlje članice Europske unije u čije će članstvo i Hrvatska uskoro ući kao 28. članica.

Dodala je da će Vlada sukladno svojim mogućnostima i dalje pružati potporu hrvatskim športašima, posebice kad su u pitanju velika natjecanja kao što su bile ovogodišnje ZOI u Vancouveru.

Ministar obrane Branko Vukelić naglasio je da su Hrvatska vojska i HOO i do sada imali primjerenu suradnju temeljem ugovora iz 2003. godine.

"No, ovaj nam sporazum daje novu dimenziju, jer ćemo njime staviti športašima na raspolaganje, ne samo objekte u Splitu i Malom Lošinju nego i u Delnicama, Kninu, Vinkovcima, Đakovu i Bjelovaru, Benkovcu, Petrinji i Gospiću koje će mladi športaši moći besplatno koristiti.

Inače, HOO će financijski participirati u pripremama športaša, a HV će imati koristi jer će se vojnici pripremati za svoje redovne zadaće, ali i za Svjetske vojne igre, sa našim vrhunskim športašima", kazao je Vukelić.

Zlatko Mateša je naglasio da Vlada RH na čelu s Jadrankom Kosor u ovim teškim financijskim okolnostima čini maksimalne napore kako bi pomogla hrvatskom športu.

Po riječima čelnog čovjeka našeg športa potpisanim Sporazumom su regulirana međusobna prava i obveze u organizaciji velikih športskih priredbi na međunarodnoj i na razini Republike Hrvatske, zatim zajednička politika planiranja, izgradnje i prenamjene športskih objekata koji su na upravljanju Ministarstva čiji je razvoj od strateškog interesa za razvoj športa, rekreacije i tjelovježbe u Republici Hrvatskoj.

Sporazum omogućuje ne samo zajedničko korištenje postojećih objekata i zajedničke pripreme za natjecanja, nego obuhvaća i suradnju u realizaciji programa obrazovanja, osposobljavanja i stručnog usavršavanja kadrova, u okviru ustanove Hrvatske olimpijske akademije.

"Posebno je značajno što je omogućeno formiranje i korištenje dijela vojno-pomorske baze Lora u Splitu kao hrvatskog jedriličarskog centra te dijela vojnog kompleksa Kovčanje u Malom Lošinju kao hrvatskog centra za olimpijske borilačke športove (boks, hrvanje, judo i taekwondo), ali i mogućnost zapošljavanja vrhunskih športaša u Ministarstvu", zaključio je Mateša.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su vrhunski hrvatski športaši Barbara Matić, Martina Zubčić, Dominik Etlinger i Filip Ude. U ime njih, ali i ostalih športaša, zahvalila se osvajačica olimpijske bronce iz Pekinga Martina Zubčić, koja je istaknula da se je hrvatska taekwando reprezentacija prije nekoliko dana vratila sa priprema u Delnicama.

"U vojnim objektima u Delnicama imali smo optimalne uvjet za trening, a i smještaj i hrana su bili primjereni športašima" kazala je Zupčić i izrazila nadu da će i buduća suradnja s Hrvatskom vojskom biti na obostranu korist.



Pisane vijesti