Predsjednica Vlade najavila za idući tjedan prve gospodarske odluke Vlade u 2010.

SPLIT , 9. siječnja 2010. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor na danas je u Splitu najavila kako će idućeg tjedna Vlada donijeti prve odluke o gospodarstvu za 2010., a najavila je i nastavak borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

"Obećavam da ćemo učiniti sve da u 2010. snažno podupremo gospodarstvo. Već na sjednici Vlade idućeg tjedna, u četrvtrak, donijet ćemo prve odluke o gospodarstvu kroz fondove za njegovo jačanje ali i kroz snaženje Hrvatske banke za obnovu i razvoj", rekla je Kosor.

Premijerka je najavila da će se vjerojatno do ožujka 2010. isplatiti drugi dio božićnice za 2009. godinu, te da će se u 2010. isplatiti više od 800 milijuna kuna kao rata duga umirovljenicima.

Naglasivši kako ćemo "vrlo skoro morati staviti na stol sve probleme koji su pred nama", premijerka Kosor je pozvala sindikate i poslodavce na socijalni dijalog radi dogovora u vezi s plaćama i ostalim davanjima iz državnog proračuna. Također je rekla kako se čini sve da se u dijalogu sa sindikatima i upravama brodogradilišta iznađe rješenje za uspjeh drugog privatizacijskog kruga domaćih brodogradilišta, za razliku od prvog koji je završio neuspješno. Pri tomu je rekla kako je privatizacioja brodogradilišta "težak posao".

Najavljujući nastavak borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala Kosor je rekla kako je "vrijeme za pravljenje velikog reda". Ona je kazala kako je zavođenjem štednje u javnim poduzećima, to jest u Društvima u pretežitom vlasništvu države, prošle godine ušteđeno milijardu i pol kuna. Rekla je kako očekuje da javna poduzeća žurno izrade nove programe štednje ali i antikorupcijske planove. "Razmotrit ćemo sve menadžerske ugovore i sve povlastice, jer nije prihvatljivo da postoje ljudi koji imaju ogromne otpremnine i ogromne ugovore a da za to čak ni mi u Vladi nemamo prave podatke", upozorila je Kosor.

Kad je riječ o povećanju cijene plina premijerka Kosor je kazala da će se sa 65 milijuna kuna subvencionirati ta cijena tako da poskupljenje neće biti 19 posto, nego će iznositi 15 posto.

Premijerka Kosor je u iscrpnom govoru odbacila mogućnost izvanrednih izbora u Hrvatskoj, te je naglasila kako je vladajuća koalicija "iznimno stabilna". "Zazivanje prijevremenih izbora od bilo koga - nedopustivo je, jer bi to zaustavilo Hrvatsku procesu ulaska u EU i u osnaživanju gospodarstva", rekla je Kosor. Naglasila je kako se ne smije dovesti u pitanje proces ulaska u EU jer samo za prve dvije godine članstva Hrvatska može dobiti "financijski paket" od 3,5 milijardi eura za što se već pripremaju ugovori.



Pisane vijesti