Predsjednica Vlade: Swobodina najava sjajna je vijest

ZAGREB, 26. siječnja 2011.(Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor izrazila je u srijedu zadovoljstvo izjavom izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobode da Hrvatska može dovršiti pristupne pregovore u lipnju ove godine, a punopravnom članicom EU postati najranije 2013. a najkasnije 2014.

Swoboda je to kazao u utorak na raspravi na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, koji je u drugom čitanju raspravljao o prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske, a Kosor je u srijedu nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskome saboru novinarima kazala da je to sjajna vijest.

"Sat ubrzano otkucava, ali mislim da su jučerašnje izjave i najave dobre i idu k ostvarenju zajedničkog cilja da Hrvatska postane 28. članica EU", rekla je Kosor odgovarajući na pitanje novinara je li zadovoljna takvom najavom i je li ona u skladu s očekivanjima vlade.

Dodala je da je zadovoljna izvješćem o napretku kao i Swobodinom izjavom te rekla kako ima informacije da će Swoboda "danas tim izjavama još nešto dodati".

"Ako to bude, jako dobro, ako ne opet dobro. Ključno je od onoga što je Swoboda jučer govorio da Hrvatska ima šanse završiti pregovore do sredine ove godine, dakle do kraja lipnja ove godine. To je sjajna vijest, ja to pozdravljam i zahvaljujem Swobodi i na odličnom izvješću", naglasila je.

Ocijenila je pritom kako su i amandmani na izvješće kojih je, kako je rekla, bilo dosta, bili zaista afirmativni.

"Mogu reći da to jest u skladu s očekivanjima vlade da Hrvatska završi pregovore do kraja lipnja ove godine, u vrijeme mađarskog predsjedanja. O tome što će biti poslije toga, vidjet ćemo", dodala je.

Izrazila je uvjerenje vlade da će proces ratifikacije odvijati "u jednom vremenu koje i mi očekujemo".

Uputivši zahvalu na iskazanoj potpori i europskim socijalistima i liberalima te Europskoj pučkoj stranci, Kosor je ustvrdila kako s puno optimizma možemo ići dalje.

"Prva velika stvar je ispuniti sva mjerila i zatvoriti poglavlja 8 (Tržišno natjecanje) i 23 (pravosuđe i temeljna prava)", naglasila je.



Pisane vijesti