Predsjednica Vlade u Brodosplitu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_u_brodosplitu.jpg

SPLIT, 26. veljače 2011. (Hina) - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je danas Brodosplit da bi Upravu, sindikate i radnike tog poduzeća i službeno izvjestila kako je od Europske komisije stiglo pismo kojim se odobrava plan restrukturiranja splitskog brodogradilišta i Brodosplitu ukida zabrana ugovaranja novih poslova, odnosno odobrava se ugovaranje gradnje novih brodova.

Predstavnici Brodosplita i splitske tvrtke Jadroplov, u nazočnosti premijerke, potpisali su ugovor na temelju kojeg će se po modelu "jedan plus jedan" za potrebe Jadroplova u splitskom brodogradilištu graditi najprije jedan brod za prijevoz rasutih tereta a zatim i drugi.

"Želja Vlade je da se u Brodosplitu grade brodovi za Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM), znači brodovi obalne straže i trenutačno imamo plan gradnje po modelu 'jedan plus četiri' broda i vjerujemo da se taj projekat može realizirati u splitskom brodogradilištu", kazala je premijerka Kosor.

Istaknula je kako je pismo Europske komisije, kojim se odobrava plan restrukturiranja splitskog brodogradilišta "ohrabrenje i nada i za druga brodogradilišta u Hrvatskoj" koji također očekuju rješavanje sudbina i strepe kao što je to do danas bio slučaj sa Brodosplitom.

"Vjerujem da ćemo i za druga brodogradlišta dobiti potvrdu i da će Hrvatska ući u Europsku uniju kao država koja ima snažnu brodograđevnu industriju s kojom se možemo ponositi i koja će biti iznimno važna poluga u gospodarskom razvoju RH", istaknula je Kosor.

Ocijenila je kako je potvrda Europske komisije za restrukturiranje Brodosplita dokaz da Hrvatska rješava jedan po jedan problem u pregovorima s Europskom unijom te da će ti pregovori uskoro biti završeni.

"U pregovorima s EU za ovu godinu su nam ostala dva osjetljiva poglavlja: 8. koje se odnosi na restrukturiranje brodogradilišta te i 23. (pravosuđe) za koje također smatram da smo napravili ogroman posao i u koji ulažemo puno znanja i hrabrosti kao što je uloženo i u posao u vezi splitskog brodogradilišta", rekla je premijerka.

"Sigurna sam da ćemo razgovore završiti i da ćemo vrlo brzo postati 28. članica EU kao zemlja koja ima ogroman potencijal među ostalim i u brodograđevnoj industriji", dodala je.

Premijerka je istaknula kako je u vezi sa splitskim brodogradilištem obavljen veliki posao, za koji su zajedno zaslužni Vlada RH, Uprava, sindikati i zaposlenici Brodosplita ali i Agencija za tržišno natjecanje.

"Pokazali smo da možemo uspjeti kada smo zajedno i ako postoji minimum povjerenja, te ako vjerujemo u sebe i vlastite snage i, ako smo svjesni što splitsko brodogradlište znači za cijelu Hrvatsku i hrvatsko gospodarstvo", istaknula je Kosor

"Za nas je ovo dan ponosa jer su prepoznati napor i znanje", a poteškoće u vezi s Brodosplitom prevladane su, dodala je.

Zahvalila je radnicima Brodosplita na strpljenju jer su oni, kako je rekla, predugo strepjeli za svoju i sudbinu svojih obitelji djece. Također je zahvalila i "svima onima u Europskoj komisiji" koji su, kako je rekla, predano radili u ovom velikom i teškom projektu i bili "ne samo naši suradnici nego i partneri".

S premijerkom Kosor u posjetu Brodosplitu su i ministri Božidar Kalmeta, Đuro Popijač i Davor Božinović.



Pisane vijesti