Predsjednica Vlade u Crnoj Gori

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_u_crnoj_gori.jpg
PODGORICA, 15. listopada 2009. (Hina) - Istodobnim zajedničkim rezanjem vrpce premijeri Crne Gore, Hrvatske i Srbije, Milo Đukanović, Jadranka Kosor i Mirko Cvetković označili su u četvrtak, u selu Gornje Mrke, u brdima iznad Podgorice, početak izgradnje autoceste koja je povjerena hrvatskom konzorciju "Konstruktor".

Svečanosti su, uz premijere triju država, bili nazočni najviši crnogorski dužnosnici, predsjednik Filip Vujanović, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, te ministri i suradnici premijera Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Izgradnja autoceste kroz Crnu Goru od Bara do Boljara, na granici sa Srbijom, najveće crnogorske investicije u njenoj povijesti, povjerena je hrvatskom konzorciju koji tvore Konstruktor-inženjering, Institut građevinarstva Hrvatske i Tehnika.

Pripremni radovi su započeli prije tjedan dana, a izgradnja prve, istodobno i najteže dionice, od Bioča do Mataševa, trebala bi biti gotova za četiri godine. Na toj će dionici, dugoj 40 kilometara, biti 28 mostova i 19 tunela.

Crnogorska vlada i "Konstruktor" uložili su po 25 milijuna eura za početak pripremnih radova, a ugovor o koncesiji potpisali su u lipnju.

Potpisnici ugovora očekuju da će 169 kilometara duga autocesta, koja će imati 92 mosta i 43 tunela, biti završena u idućih sedam do osam godina.

Prema potpisanom ugovoru konzorcija "Konstruktor" i crnogorske vlade izgradnja cijele autoceste procijenjena je na 2,77 milijarda eura, u čemu će Crna Gora sudjelovati s 1,74 milijarde eura.



Pisane vijesti