Predsjednica Vlade u Hrvatskom kulturnom savezu u Slovačkoj

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_u_hrvatskom_kulturnom_savezu_u_slovackoj.jpg

BRATISLAVA, 4. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatska premijerka u petak poslijepodne posjetila je Muzej hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu pokraj Bratislave i tom prigodom zahvalila se pripadnicima hrvatske manjine u Slovačkoj na velikom doprinosu u odnosima dviju zemalja.

"Mi ulazak u EU doživljavamo kao povratak kući i hvala vam što dajete svoj doprinos, veliki i važan most između dviju država", rekla je premijerka Kosor i dodala da će Slovačka zasigurno biti među prvima koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj Rado Janković istaknuo je kako taj Savez djeluje više od 20 godina i okuplja pet hrvatskih kulturnih društava i šest folklornih društava te izdaje časopise i organizira festivale kako bi se očuvao hrvatski jezik i kultura u Slovačkoj.

Hrvati na području Slovačke žive više od 450 godina i ima ih oko tri tisuće. Većinom su nastanjeni u desetak mjesta u Slovačkoj.

Janković je istaknuo da Republika Slovačka podupire sve manjine pa tako i hrvatsku, a i najavio je i da bi u slučaju usvajanja prijedloga zakona o jeziku manjina u slovačkom parlamentu dvije općine, Čunovo i Hrvatski Jandrof, mogle postati dvojezične općine.

Hrvatsko izaslanstvo nazočilo je i prigodnom kulturno-umjetničkom programu na hrvatskom jeziku u prostorijama Hrvatskog kulturnog saveza.

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno Jadrankom Kosor sastalo se ranije s predsjednikom slovačkog parlamenta Richardom Sulikom. Razgovaralo se o suradnji u gospodarstvu, investicijama i pogotovo u energetici.



Pisane vijesti