Predsjednici vlada Hrvatske i Rumunjske o jačanju gospodarskih odnosa i suradnje unutar EU i NATO-a

  • Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/12 lipnja/DSC_9548.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas s predsjednikom Vlade Rumunjske Sorinom Grindeanuom. Razgovarali su o političkim i gospodarskim odnosima te o aktualnim pitanjima s kojima se susreće Europska unija. 

Nakon sastanka, u nazočnosti predsjednika vlada, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Pjer Šimunović i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Rumunjske George Ciamba potpisali su Ugovor o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Rumunjske. Memorandum o razumijevanju između Hrvatske gospodarske komore i Trgovinske i industrijske komore Rumunjske potpisali su predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i predsjednik Trgovinske i industrijske komore Rumunjske Mihai Daraban.
 
Ističući da Hrvatska i Rumunjska obilježavaju 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je riječ o dvije bliske zemlje koje dijele puno političkih, gospodarskih i kulturnih poveznica. Izrazio je zadovoljstvo unaprjeđenjem gospodarske razmjene, naglasivši da je u 2016. gotovo sto tisuća Rumunja boravilo u Hrvatskoj.
 
Dvojica predsjednika vlada pozdravila su uspostavljanje tjednih letova Croatia Airlinesa između Zagreba i Bukurešta, te letova Taroma između Splita i Bukurešta, čime se omogućuje bolja povezanost dvije zemlje.
 
Bilo je riječi o suradnji u okviru Strategije Europske unije za Dunavsku regiju, pri čemu je istaknut značajan interes obiju zemalja za unaprjeđenje suradnje u Podunavlju kroz korištenje sredstava za regionalni razvoj i kohezijsku politiku Europske unije.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u tom je kontekstu podsjetio da je prošloga tjedna veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti Goran Grlić Radman postao predsjednik Dunavske komisije, jedne od najstarijih međunarodnih organizacija. „Na taj način Hrvatska šalje još jedan signal koliko je važna suradnja sa zemljama Podunavlja“, poručio je Plenković. Dodao je da je ta suradnja osobito važna za dvije hrvatske podunavske županije, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku.
 
Razgovarali su i o gospodarskim interesima kompanija, osobito onih izvozno orijentiranih. Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je potpisivanje sporazuma između Hrvatske gospodarske komore i Trgovinske i industrijske komore Rumunjske, koji će omogućiti pripremu zajedničkog gospodarskog foruma u Bukureštu na jesen ove godine.
 
Naglasio je i da je upravo rumunjska povjerenica u Europskoj komisiji Corina Creţu s ministricom Gabrijelom Žalac potpisala dokument o sufinanciranju izgradnje Pelješkoga mosta, u iznosu od 375 milijuna eura. Osvrnuli su se i na ispunjavanje kriterija za ulazak u schengenski prostor, na čemu intenzivno rade obje zemlje.   
 
Predsjednik Vlade Rumunjske Sorin Grindeanu istaknuo je kako postoji obostrana želja za intenziviranjem bilateralnih odnosa, koja je potvrđena današnjim potpisivanjem spomenutih sporazuma, te za jačanjem suradnje u okviru Europske unije i NATO-a. Dodao je kako postoji puno mogućnosti za produbljivanje gospodarske suradnje čemu će sigurno pridonijeti i hrvatsko-rumunjski gospodarski forum u Bukureštu.
 
Na sastanku je bilo riječi i o rumunjskoj manjini u Hrvatskoj te hrvatskoj manjini u Rumunjskoj, koje predstavljaju istinske poveznice između dviju zemalja. Izražena je važnost očuvanja njihovih kulturnih identiteta unutar zajednice u kojoj žive i djeluju.   

Pisane vijesti | Andrej Plenković