Predsjednici Vlada Hrvatske i Slovenije poduprli inicijativu "Sindikati bez granica"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednici_vlada_hrvatske_i_slovenije_poduprli_inicijativu_sindikati_bez_granica.jpg

BREGANA, 30. travnja 2008. (Hina) - Hrvatsku i Sloveniju puno više toga povezuje nego što ih razdvaja, poručili su danas s graničnog prijelaza Bregana premijeri Hrvatske i Slovenije Ivo Sanader i Janez Janša, dajući tako potporu slovensko-hrvatskoj sindikalnoj inicijativi "Sindikati bez granica".

Na sastanku održanom s hrvatske strane granice, premijer Sanader rekao je da ne želi zanijekati neka otvorena pitanja između dviju država, međutim ne treba im ni davati preveliku važnost.

"Hrvatska strana nastojat će ta pitanja rješavati u prijateljskom i europskom duhu", istaknuo je Sanader.

Izražavajući zadovoljstvo razinom socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, Sanader je rekao da nema uspješnog poslodavca bez zadovoljnog i dobro plaćenog radnika i obrnuto.

Ovaj skup pokazuje da granice ne moraju razdvajati, rekao je Janša poželjevši da granice među državama budu što propusnije. To je posebno važno za radnike koji svakodnevno idu iz jedne u drugu zemlju na posao, a među kojima je 8000 hrvatskih radnika.

Dvije najveće sindikalne središnjice u Hrvatskoj i Sloveniji, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Savez slobodnih sindikata Slovenije (SSSS) dogovorili su lani da će se svake godine susretati na granici uoči Međunarodnog praznika rada. Ove su godine na sastanak na Bregani pozvali premijere dvaju država.

Predsjednica SSSH-a Ana Knežević rekla je kako su se radnici 1886. godine u Chicagu borili za osmosatno radno vrijeme, osam sati odmora i razonode i osam sati sna, ustvrdivši kako je danas radnicima "nagrižena već i ona druga osmica, a ima djelatnosti gdje se zadire i u treću".

Ona i predsjednik SSSS-a Dušan Semolič poručili su Sanaderu i Janši da ozbiljno shvate zahtjeve koje su im uputili radnici na nedavnim masovnim prosvjedima u Hrvatskoj i Sloveniji.

"Idemo dalje jer zajedno smo jači", poručila je Knežević povezujući tako slogane HDZ-a i SSSH-a uoči sutrašnjeg Međunarodnog praznika rada.

Sindikalni čelnici pozvali su na što hitniji, ako je moguće već nakon 1. svibnja, sastanak predstavnika ministarstava rada dvaju država kako bi se počeli riješavati problemi migranata.

SSSH i SSSS su 27. travnja prošle godine potpisali povelju "Sindikati bez granica" kojom su se obvezali na suradnju u zaštiti radnih i socijalnih prava svojih članova.



Pisane vijesti