Predsjednik Mesić i predsjednik Vlade Sanader na sastanku s čelnicima NATO-a

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_mesic_i_predsjednik_vlade_sanader_na_sastanku_s_celnicima_nato_a.jpg

BUKUREŠT,3. travnja (Hina) - Hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Stipom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom pridružilo se u četvrtak u Bukureštu sastanku čelnika NATO-a, koji su na svom summitu odlučili pozvati Hrvatsku i Albaniju u članstvo Saveza.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozdravio je i uveo hrvatsko i albansko izaslanstvo u dvoranu za sastanke, što su svi čelnici NATO-a pozdravili pljeskom. Prije nego što su zauzeli svoje mjesto za stolom, Mesić i Sanader rukovali su se s američkim predsjednikom Georgeom Bushom i britanskim premijerom Gordonom Brownom.

Predstavnike pozvanih zemalja pozdravio je najprije glavni tajnik NATO-a Scheffer, a zatim i doajen među čelnicima NATO-a, američki predsjednik George Bush.

Čelnici 26 zemalja NATO-a prije toga odlučili su uputiti pozivnicu za članstvo Hrvatskoj i Albaniji, dok je pozivnicu Makedoniji blokirala Grčka zbog spora oko imena te bivše jugoslavenske republike.

Čelnici država članica NATO-a ovlastili su svoje veleposlanike da mogu uputiti pozivnicu Makedoniji čim se riješi spor oko imena tako da se ne mora čekati novi summit Saveza.

"Presretan sam što mogu zaželjeti dobrodošlicu šefovima država i vlada Albanije i Hrvatske na sjednici Sjevernoatlantskog vijeća. Ove dvije zemlje mogu biti ponosne za ono što su učinili na svom putu prema NATO-u. Saveznici su sigurni da će njihovo priključenje ojačati NATO, euroatlantsku sigurnost i sigurnost jugoistoka Europe. Dolazite iz regije koja je u nedavnoj prošlosti bila pogođena užasnim sukobom i zato vaše članstvo ima posebnu važnost", rekao je Scheffer.

Glavni tajnik je dodao da NATO od pozvanih članica očekuje da nastave reformi i da nastave pridonositi misijama Saveza. "Znamo da možemo na vas računati", rekao je.

Američki predsjednik George Bush također je toplo pozdravio čelnike pozvanih zemalja i pohvalio reforme koje su proveli.

"Hrvatska i Albanija pokazale su da su sposobne i da žele pridonijeti NATO-u, obavile su političke i ekonomske reforme i sudjeluju u vojnim misijama Saveza te su spremne i za nove izazove", rekao je Bush.

Američki predsjednik je izrazio žaljenje što pozivnicu nije dobila i Makedonija, koja je "također obavila teške reforme i pridonijela savezničkim misijama. Spor oko imena (s Grčkom) mora se brzo riješiti kako bi Makedonija mogla što prije pristupiti NATO-u".

"Hrvatska, Albanija i Makedonija znaju razlikovati dobro i zlo jer se sjećaju lica zla. One slobodu ne uzimaju zdravo za gotovo jer su živjele bez nje. Oni znaju što je demomkracija jer su je teško izgradili", istaknuo je predsjednik Bush.

Nakon govora Scheffera i Busha, čelnicima Saveza obratili su se šefovi država i vlada obaju pozvanih zemalja, a nakon uslijedilo je zajedničko fotografiranje.



Pisane vijesti