Predsjednik SAD-a i predsjednik Vlade RH podržali ulazak zemalja regije u euroatlantske integracije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_sad_a_i_predsjednik_vlade_rh_podrzali_ulazak_zemalja_regije_u_euroatlantske_integracije.jpg
ZAGREB,5.4.2008.H() - Hrvatski premijer Ivo Sanader i američki predsjednik George Bush zajednički su u subotu u Zagrebu podržali približavanje svih zemalja jugoistočne Europe euroatlantskim integracijama, izrazivši istodobno žaljenje što Makedonija na summitu NATO-a u Bukureštu nije dobila pozivnicu za priključenje Savezu.

"Zajednički podržavamo sve zemlje iz jugoistočne Europe na njihovu putu prema transatlantskim integracijama, euroatlantskim integracijama... Žao nam je što se dogodilo da Makedonija nije uspjela u Bukureštu", rekao je nakon razgovora u izjavi novinarima Sanader. Dodao je da su i hrvatska i američka strana zainteresirane da se to što prije dogodi.

Premijer Sanader rekao je da se razgovaralo i o načinima intenziviranja odnosa između Hrvatske i SAD uključujući i unapređenje gospodarskih odnosa. Dodao je da je u tom smislu zamolio predsjednika Busha da uputi trgovinsko izaslanstvo u Hrvatsku.

Hrvatski premijer zahvalio je Bushu na snažnoj potpori Hrvatskoj koja je okrunjena ne samo pozivnicom za NATO, nego i njegovim dvodnevnim posjetom Hrvatskoj, ocijenivši da je taj posjet "kruna bilateralnih odnosa" koje je ocijenio iznimno dobrima a "mogli bi biti još bolji".

Predsjednik Bush rekao je da je ovo "povijesni trenutak" za Hrvatsku istaknuvši da se nada da je i narod u Hrvatskoj zadovoljan, kao što je i on, pozivnicom Hrvatskoj u NATO.

Sanader je rekao da je u razgovorima dotaknut širok opseg tema, od bilateralnih odnosa do odnosa u regiji, ali i nekih drugih tema važnih svjetskoj politici.

Bush je dodao da se razgovaralo i o viznom režimu.

"Neki u vašoj zemlji pitaju se zašto ne mogu lakše putovati" u SAD kako bi posjetili svoje rođake. "Mislim da bi trebali biti u mogućnosti to učiniti, želimo pomoći vašoj zemlji da njezini ljudi lakše putuju, surađujemo s vašom vladom, rekao je Bush, naglasivši ipak da ne želi stvoriti "lažne nade" da bi se to moglo dogoditi odmah.

Američki predsjednik izrazio još jednom žaljenje što nije imao prigodu vidjeti hrvatsku obalu, a premijer Sanader našalio se kako se nisu uspjeli dogovoriti oko jednog pitanja, a to je - čija je obala ljepša.

Nakon sastanka Bush se obratio hrvatskom narodu na Trgu sv. Marka. Potom će se, na kraju dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, kamo je stigao sa summita NATO-a u Bukureštu, sastati s predsjednicima i premijerima zemalja Jadranske povelje - Hrvatske, Albanije i Makedonije. Albanija je uz Hrvatsku također dobila pozivnicu za NATO za razliku od Makedonije koja još nije riješila prepreku na tom putu - spor sa susjednom Grčkom oko imena.



Pisane vijesti