Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sastanku s predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiangom

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/5 studenog/Riga.jpg

​Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s hrvatskim izaslanstvom sudjeluje na 5. sastanku šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine u Rigi u sklopu kojega se sastao s predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiangom.

„S premijerom Kine Lijem razgovarali smo o političkim i gospodarskim odnosima naših zemalja, mogućnostima ulaganja Kine u Hrvatsku. Danas će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić potpisati Memorandum o razumijevanju s kineskom stranom o suradnji luka i lučkih industrijskih parkova. Smatramo da je to dobar i kvalitetan okvir za moguća ulaganja Kine u Hrvatsku, i u infrastrukturu, i u promet. To je posebno važno s obzirom na hrvatsku Inicijativu tri mora i kinesku Inicijativu jednoga pojasa, jednoga puta. Tako želimo otvoriti mogućnosti gospodarske suradnje što je značajno i u kontekstu stvaranja izravne zračne veze između Kine i Hrvatske koja bi omogućila veći priljev kineskih turista u Hrvatsku“, rekao je predsjednik Vlade Plenković te dodao da je na sastanku otvorena mogućnost da se jedan od budućih susreta, primjerice na razini ministara turizma, u ovom formatu i u najprimjerenijem trenutku održi u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je Kina globalni akter na tržištu. „Naša trenutna trgovinska razmjena je oko milijardu dolara. Smatramo da bi se to trebalo povećati. Naš okvir zadan je strateškim partnerstvom Europske unije i Kine koje potiče širu trgovinsku suradnju. Sigurno je da sve hrvatske izvozno orijentirane tvrtke imaju prostora za pronalaženje načina kako da svoje proizvode plasiraju na veliko kinesko tržište.“

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić održala je sastanak i s nekoliko predstavnika kineskih tvrtki koji su iskazali posebno zanimanje za ulaganje u infrastrukturne projekte u Hrvatskoj.

Pisane vijesti | Andrej Plenković